wtorek, 5 maja 2020

Ajala Kokos A Ananas ciemna 53% Dominikana i Nikaragua z kokosem i ananasem


Lubię, gdy sklep Sekretów Czekolady zaskakuje mnie ofertą manufaktur, których dotąd nie znałam. Tak stało się nie tylko z ostatnio recenzowaną Auro, ale także z czeską manufakturą Ajala, z siedzibą w Brnie. Kupiłam dwie tabliczki od nich, z dodatkami - opakowane w prosty, lecz przyciągający wzrok sposób. No i to urzekające hasło: "53% kakao, 100% serca"! Jako pierwszą postanowiłam wypróbować Kokos A Ananas, idąc na fali ostatnio próbowanych tabliczek z podobnymi dodatkami, które przecież tak bardzo lubię.


Urokliwie wyżłobiona tabliczka (we wzorach tych ukryte są loga firmy) jest cienka i waży jedynie 45 g. Dość jasna, zawiera w sobie 53% blendu ziaren kakao z Dominikany i Nikaragui. W przekroju widoczne są drobne kawałki zastosowanych dodatków, które odznaczają się również z zapachu. Aromat przywodzi na myśl owsiankę z ananasem i kokosem - ciepłe zbożowe nuty jakoś mocno mi się narzucały, co było bardzo przyjemnie i przytulne.


Czekolada sama w sobie jest bardzo gładka, wilgotna, soczysta i słodka. Kwaskowego posmaku nadaje jej kokos, który swą strukturą przypomina gęsty pyłek zatopiony w czekoladzie. Tak, kokosowe wiórki są tu niezwykle drobne i miękkie, co daje niesamowicie atrakcyjny efekt. Dość surowe kokosowe akcenty złagodzone są przez słodycz ananasa, cudnie rozlewająca się na podniebieniu wraz z kawą i karmelem niesionymi przez kakao. Dość mocne uderzenie kokosowego kwasku z czasem ustępuje miejsca słodkiemu uściskowi ananasa i czekolady, umiejętnie doprawionego wanilią. Ananas dodatkowo potęguje wrażenie soczystości.


Kokos A Ananas od Ajala to nie tylko 100% serca zaangażowanych czeskich czekoladników, ale także 100% naturalnej przyjemności. Wprawdzie zawartość kakao nie jest porywająca i przez to trudno skupić się na walorach samego blendu, jednakże dzięki temu kakao mogło swobodnie stworzyć partnerską, równoważną więź z kokosem i ananasem. Tego typu słodkości idealnie trafiają w mój gust. Zdecydowanie, była to też najłagodniejsza czekolada ze wszystkich ostatnio próbowanych tabliczek z kokosem (Chocolate Tree Rum Pineapple & Coconut, Soklet Coconut Crunch, Goodie Coconut - to totalnie odmienne smakołyki).

Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, suszony kokos 14%, liofilizowany ananas 5%, tłuszcz kakaowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 53%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 583 kcal./
BTW 9/40,1/46,5.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz