Cudowna pogoda, a dzięki temu przepiękny widok, jakie zaskoczyły nas na szczycie Kruczego Kamienia w Górach Kamiennych sprowokowały nas do dłuższego postoju. To było idealne miejsce na kontemplowanie kolejnej kuszącej nowości z kolekcji Zotter Handscooped, zakupionej jak zwykle przez biokredens.pl. Wiedziałam, że tym razem będzie słodko i błogo - mówiła o tym zarówno nazwa czekolady, jej opis, jak i grafika na opakowaniu. Nougat + Cookies to mleczna czekolada o 50% zawartości kakao nadziewana nugatem stworzonym z migdałów zwykłych i karmelizowanych (oraz z odrobiny orzechów laskowych) oraz migdałowym ciasteczkiem upieczonym bezpośrednio w piekarni w manufakturze Zottera.
Czekolada pachniała drewnem, chrupiącymi ciasteczkami korzennymi oraz cudownie i głęboko samymi lekko podprażonymi migdałami. W przekroju prezentowała się bardzo smakowicie - między nugatem skryte było ciastko. W zeszłym roku, pewnym podobieństwem do niej (przez wzgląd na warstwę ciasteczkową) odznaczała się pyszna Coffee Cookies.
Czekolada pachniała drewnem, chrupiącymi ciasteczkami korzennymi oraz cudownie i głęboko samymi lekko podprażonymi migdałami. W przekroju prezentowała się bardzo smakowicie - między nugatem skryte było ciastko. W zeszłym roku, pewnym podobieństwem do niej (przez wzgląd na warstwę ciasteczkową) odznaczała się pyszna Coffee Cookies.
Od pierwszego kęsa stała się jedną z moich ulubionych tegorocznych Handscooped. Była przerozkosznie słodka, a sama kuwertura z mlecznej czekolady wprost urocza, bardzo głęboka. Uwielbiam te mleczne 50% kuwertury w Zotter Handscooped, one zawsze wypadają genialnie!
Migdałowo-laskowy nugat był przecudowny, bardzo mocno orzechowy, esencjonalny, przepyszny, słodki, wyrazisty, z korzennymi akcentami. Urzekające były w nim również drobne, chrupiące kawałeczki migdałów.
Kruche i miękkie zarazem ciasteczko znajdujące się w środku było czymś pomiędzy makaronikiem a maślanym ciasteczkiem z olejkiem migdałowym. Całość dodatkowo wspaniale przyprawiona była wanilią, kardamonem, cynamonem i anyżem. Mocno czuło się te przyprawy, one dopełniały dzieła.
Wygrzewając się w słońcu na Kruczym Kamieniu delektowałam się każdym kawałeczkiem tej czekolady, która swym dopracowaniem sprawiała mi ogromną przyjemność. Chętnie bym do niej wróciła...
Skład: surowy cukier trzcinowy, migdały, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, masło, mąka pszenna, orzechy laskowe, odtłuszczone mleko w proszku, jaja, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), lecytyna sojowa, sól, wanilia, kardamon, płatki róż, anyż, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 573 kcal.
BTW: 8,9/41/41
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz