Bread Break - świetna gra słów, którą Zotter umieścił w nazwie jednej ze swych najnowszych Handscooped, zakupioną na biokredens.pl. W Old Bread Spirit Zotter po raz kolejny czerpie z wyrobów Destillerie Farthofer, którą znam już z kilku innych nadziewańców. W dziś opisywanej czekoladzie postawiono na dwa rodzaje chlebowej wódki - z chleba białego oraz ciemnego. Oba te chleby powstały z surowców organicznych, upieczone zostały tuż przy destylarni. Ową ciemną wódkę znamy już z wyśmienitej Bread and Roses.
Pewnego wieczoru umililiśmy sobie czas ciemną czekoladą o 70% zawartości kakao, nadziewaną dwoma ganaszami. Dolny, ciemniejszy, stworzony został na bazie ciemnej czekolady i wódki z ciemnego chleba. Górny, jasny - to ganasz z polenty i białej czekolady, wzbogacony o wódkę z białego chleba. Wszystko zostało doprawione wanilią i cynamonem.
Pewnego wieczoru umililiśmy sobie czas ciemną czekoladą o 70% zawartości kakao, nadziewaną dwoma ganaszami. Dolny, ciemniejszy, stworzony został na bazie ciemnej czekolady i wódki z ciemnego chleba. Górny, jasny - to ganasz z polenty i białej czekolady, wzbogacony o wódkę z białego chleba. Wszystko zostało doprawione wanilią i cynamonem.
Tabliczka pachniała głęboko i intensywnie - czekoladowym likierem oraz pikantnością dobrych pierniczków. W ustach rozpuszczała się gęsto i masywnie, choć jednocześnie z dużą dozą błogości i aksamitu. Intensywność ciemnej czekolady była tak soczysta, że aż kojarzyła się nam z dojrzałymi, nabitymi sokiem winogronami. Posmak dobrego czekoladowego likieru mieszał się ze złudzeniem miękkich, mocno korzennych pierniczków, odrobinę pikantnych. Pomyślałam o Bombardini wymieszanym z czekoladą.
Delikatności kompozycji nadawała jasna warstwa nadzienia. Wprawdzie też niosła ze sobą sporą dozę alkoholu, lecz w połączeniu z mięciutką kaszą kukurydzianą wymieszaną ze słodką białą czekoladą - wszystko zdało się bardzo przystępne.
Delikatności kompozycji nadawała jasna warstwa nadzienia. Wprawdzie też niosła ze sobą sporą dozę alkoholu, lecz w połączeniu z mięciutką kaszą kukurydzianą wymieszaną ze słodką białą czekoladą - wszystko zdało się bardzo przystępne.
Alkohol prezentował się tu niczym w dobrych pralinach. Wszystko było proste, choć wykwintne zarazem. Nieprzekombinowane i smakowite. Lubię takie Handscooped - wyraźnie skupione na głównych składnikach, bardzo konkretnie poprowadzone jednym torem. Bread Break zniknęła w naszych ustach w mig, smakowała bardzo...
Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko, syrop ryżowy, wódka z białego chleba, pełne mleko w proszku, masło, polenta, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, sól, wanilia, lecytyna sojowa, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 512 kcal.
BTW: 6,4/34/37
Podoba mi się i w końcu nie ma tej warstwy białej czekolady.
OdpowiedzUsuńTu warstwa białej czekolady by wszystko zabiła ;)
Usuń