Georgia Ramon, wchodząc we współpracę z Hotel Chocolat, umożliwiła nam wypróbowanie czekolady stworzonej z ziaren Trinitario wyhodowanych na karaibskiej wyspie Saint Lucia. Od 2006 roku Hotel Chocolat pracuje nad kakao w posiadłości Rabot, gdzie znajdują się nie tylko plantacje, ale także centrum badawcze, manufaktura czekolady oraz hotel.
Island Growers 77% to moje pierwsze doświadczenie z kakao z piękniej Saint Lucia. Według producenta, tabliczka ma charakteryzować się nutami wina barbaresco, jagód, prażonych orzechów oraz kawy. Czekoladę kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
Island Growers 77% to moje pierwsze doświadczenie z kakao z piękniej Saint Lucia. Według producenta, tabliczka ma charakteryzować się nutami wina barbaresco, jagód, prażonych orzechów oraz kawy. Czekoladę kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
Przepięknie wysycona mrokiem czekolada budziła dziwne skojarzenia w sferze zapachu. Pomyślałam o kaktusie w doniczce, a także o suchej łące pełnej ostów i nagietków, przepełnionej wonią rozgrzanego piasku. W swej strukturze zdawała się być zarówno sucha, jak i wilgotna - co zwiastowało skrajne, ciekawe doznania.
W smaku uderzyła nas mokra skórka od chleba, skonfrontowana z miąższem zielonego jabłuszka. Było to połączenie nadzwyczaj orzeźwiające, choć kryjące w sobie wiele nieoczywistości. Chleb to jednocześnie mączność, paloność i zakwas, natomiast jabłko - rześkość, słodycz, owocowa kwaśność, cierpkość skórki oraz pestek. Od miękkich jabłek z nutą cynamonu, wprost z ciepłego kompotu, przeszliśmy w stronę goryczki - właśnie jak w pestkach z jabłek, tudzież w ostatnim łyku espresso.
W smaku uderzyła nas mokra skórka od chleba, skonfrontowana z miąższem zielonego jabłuszka. Było to połączenie nadzwyczaj orzeźwiające, choć kryjące w sobie wiele nieoczywistości. Chleb to jednocześnie mączność, paloność i zakwas, natomiast jabłko - rześkość, słodycz, owocowa kwaśność, cierpkość skórki oraz pestek. Od miękkich jabłek z nutą cynamonu, wprost z ciepłego kompotu, przeszliśmy w stronę goryczki - właśnie jak w pestkach z jabłek, tudzież w ostatnim łyku espresso.
Przez moment majaczyły gdzieś dojrzałe jagody zrywane wprost z krzaczków. Dalej pojawił się miks orzechów prażonych w karmelu z cynamonem, a także tłuste i wilgotne faworki. Pomimo tak mocnych nut, czekolada absolutnie nie sprawiała wrażenia ciężkiej. Ponadto, rozmaite akcenty jabłek cały czas się przeplatały. Island Growers posiada bardzo ciekawą dynamikę, co rozbudza ciekawość dotyczącą charakterystyki ziaren z Saint Lucia. Georgia Ramon ukazała ją w bardzo piękny sposób.
Skład: miazga kakaowa z Saint Lucia, pełny cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 77%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.
BTW: 8/48/40.
Mokry chleb z jabłkiem - brzmi zachęcająco :D Niestety, akurat tej GR nie mam, choć ostatnio kilka nabyłem.
OdpowiedzUsuń