Zmieniamy kraj pochodzenia masła kakaowego w eksploracji asortymentu Sopockiej Manufaktury. Tym razem przenosimy się do Republiki Dominikany i popularnej w branży tamtejszej kooperatywy Öko Caribe. Sopocka Manufaktura połączyła kakaowe masełko z mlekiem w proszku, cukrem muscovado oraz trzcinowym - tworząc tabliczkę karmelową. Posypano ją obficie liofilizowanymi jeżynami.
Zapach w pierwszym odruchu kojarzy mi się z... owocowym sosem do mięs. Faktycznie, liofilizowane jeżyny z karmelową i mleczną słodyczą na tłuściutkim tle rodzą ulizuję czegoś soczyście mięsnego. Kompozycja jest bardzo wypełniająca, nieco mdła - zarówno karmelowość, jak i jeżyny nie zachowują się zbyt przebojowo. Może przydałaby mi się tu szczypta soli, hmm... Choć w gruncie rzeczy jest przyjemnie, to jakoś bardziej płasko, niż przy wenezuelskim maśle kakaowym; już nie ma tej nęcącej ziołowości. Oto kolejne podejście do stricte owocowej Sopockiej, które przypasowało mi tak sobie.
Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, cukier trzcinowy, jeżyna liofilizowana.
Masa kakaowa min. 35%.
Masa netto: 69 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 587,3 kcal.
BTW: 9,2/41,5/46,3.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz