Squaring The Circle słodzona cukrem klonowym różni się od niezbyt sympatycznej czekolady z cukrem daktylowym nie tylko rodzajem słodzika, ale również 5% zawartością kakao (wersja klonowa ma 70%, daktylowa 75%). Ta kupiona na foodieshop24.pl czekolada ze względnie nowej kolekcji Zottera, została przez nas zdegustowana na szczycie Chribsky Vrch w Górach Łużyckich.
Trudno powiedzieć, co miało większy wpływ na całokształt: mniejsza ilość kakao (chyba niezbyt wyrafinowany blend) czy rodzaj cukru. Nie mniej, wersja z cukrem klonowym jest znacznie milsza od tej daktylowej. Ma w sobie sporo karmelowego, jasnego ciepła. Przywodzi na myśl różnorakie orzechy maczane w karmelu, miodzie i obtaczane w kakao, popijane gorzką, czarną herbatą. Choć próbowałam jej w czerwcu, kryła w sobie oblicze pogodnej jesieni - po niej będę mieć dobre wspomnienia, choć nie jakoś bardzo wyraziste.
Skład: miazga kakaowa, cukier klonowy 29%, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 580 kcal.
BTW: 8/44/33.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz