piątek, 23 września 2022

Naive Patiburrú ciemna 68% Kolumbia


Po każdą nową czekoladę z litewskiej manufaktury Naive sięgam z nieukrywaną ekscytacją - wybierane przez nich ziarna są zwykle magiczne, a stosowane połączenia oszałamiające! Za sprawą sklepu Sekretów Czekolady, do moich zapasów trafiła wyjątkowa limitowana pozycja z serii Nano_Lot Chocolate, wykonana w 68% z kolumbijskiego kakao Acriollado (35% genów criollo) z rejonu Magdalena Medio Antioqueño. Nazwa czekolady - Patiburrú - pochodzi od lokalnego wzgórza. Jak zwykle, Naive dostarcza sporo informacji na opakowaniu dotyczących warunków przetwarzania zastosowanych ziaren.


Barwa tafli jest wyjątkowo jasna i ciepła. Jej zapach również jest szczególnie przytulny, oscylujący pomiędzy ciastkiem maślano-orzechowym a kremem waniliowym. Na podniebieniu wyraziście dosięga tłustością, ale o dziwo bardziej olejową, niż maślaną. Świetnym skojarzeniem okazuje się olej wytrącony znad masła orzechowego, bowiem mnóstwo jest tu właśnie orzechowych nut: arachidowych i laskowych. Do tego należy dodać niebanalną słodycz pieczonych bananów, dobrze wypieczoną szarlotkę podaną z lodami z prawdziwą wanilią - otrzymujemy kompozycję w zróżnicowany sposób deserową. Jest w niej coś potężnego - konsystencja ma niebywałą moc; jest masywna, szorstka i pełna głębi zarazem. Patiburrú to kompleksowa, piekielnie wciągająca czekolada - Naive popisała się po raz enty.


Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 68%.
Masa netto: 57 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 646 kcal.
BTW: 4/40/58.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz