środa, 21 września 2022

Latitude Semuliki ciemna 70% Uganda


Ileż ciekawych i doskonałych manufaktur poznaję dzięki sklepowi Sekretów Czekolady! Tym razem przenosimy się do Ugandy. Znam kakao z Ugandy wprawdzie z dość rzadkich wyborów różnych marek, lecz teraz mamy do czynienia z dziełem 100% ugandyjskim. Fabryka czekolady Latitude położona jest bowiem w Kampali i korzysta wyłącznie z rodzimych surowców, wspierając około 1000 certyfikowanych farmerów. W pierwszej kolejności sięgnęłam po klasyczną, czystą siedemdziesiątkę stworzoną z ziaren ze znanego mi już regionu Parku Narodowego Semuliki.

Bardzo praktycznie i zarazem oryginalnie podzielona 70-gramowa tafla cechuje się czerwonawo-fioletową barwą. Pachnie soczyście, ale również pieprznie, co zapowiada intrygującą różnorodność.


Smakowo przenosi nas w słodką krainę gładkości i głębokości - uderza do głowy! Egzotyczne nuty pieprzu mieszają się z iluzją soku świeżo wyciskanego z tropikalnych owoców, wraz z ich ziemistymi skórkami, a także mnóstwem wodnistej przestrzeni. Na chwilę idziemy w stronę naszych brzoskwini i marchwi, by zaraz wyruszyć znów daleką podróż po lucumę, figę i borojó oraz ogrom surowego cukru trzcinowego. Z czasem przebija się więcej kwaskowatości, również owocowo-ziemistej. Wszystko jest idealnym połączeniem żywej ziemi i zrodzonych przez nią wspaniałych owoców, co czyni Semuliki 70% czekoladą pulsującą niesamowitą energią. Cóż za rozpoczęcie!


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 571 kcal.
BTW: 9/42/48.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz