środa, 7 września 2022

Georgia Ramon Honduras Apach Cooperative Trinitario ciemna 70%


Kakao z Hondurasu nie jest zbyt popularne, lecz w mojej kolekcji znalazło się i tak kilka świetnych czekolad z niego wykonanych. Dziś przyszedł czas na interpretację honduraskich ziaren przez niemiecką manufakturę Georgia Ramon - klasyczna siedemdziesiątka z trinitario z kooperatywy Apach, którą kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.

Łagodnym brązem lśniąca tabliczka pachnie gęsto i soczyście, niczym coś rozgrzanego, przez co aromaty wydają się bardziej intensywne: jak grillowane nad ogniskiem, orientalnie przyprawione owoce. W smaku jest już mniej tego skwaru - wszystko jest wystudzone do letniego, a łagodność i miękkość konsystencji podbija to wrażenie. W bukiecie smaków rozwija się mnóstwo rześkości i błogiej słodyczy - jest żywiołowo i prosto zarazem. Główną nutą są dojrzałe i pełne soku słodkie brzoskwinie oraz nektarynki. Za nimi przebrzmiewa echo orzechów piniowych oraz brazylijskich, a także dokładnie wyssanych pestek śliwek - takie specyficzne, niby-leśne akcenty. Bardzo dobrze i lekko się degustowało ten smakołyk - do Georgia Ramon zawsze warto wracać!


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 556 kcal.
BTW: 10/39/35.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz