niedziela, 13 stycznia 2019

Zotter Marzipan Angel mleczna 50% nadziewana marcepanem i nugatem migdałowym z białą czekoladą


Wiedziona ciekawością po degustacji Amaretto Marzpian, już następnego dnia sięgnęłam po bardzo podobną tabliczkę z serii Handscooped, zakupioną na biokredens.pl. Marzipan Angel, czy też po prostu Almond Nougat and Marzpian, od wyżej wspomnianej koleżenki różni się jedynie szczegółami. Marcepanowy aniołek posiada kuwerturę o 10% uboższą w kakao (mleczna czekolada o 50% zawartości ziaren) i jak na delikatne stworzenie przystało - nie zawiera ani grama alkoholu. Ponadto, nugat migdałowy został złagodzony udziałem białej czekolady. Prócz układu przypraw, to są najistotniejsze różnice pomiędzy tymi dwoma tabliczkami.



W przekroju widzimy cieńszą warstwę marcepanu oraz jaśniejszą warstwę nugatu - wszystko to wygląda bardzo przytulnie i subtelnie. Całość pachnie ciastem z olejkiem migdałowym oraz wafelkami. Nie dostrzegamy alkoholowego tchnienia tak często charakterystycznego dla marcepanu. Wszystko jest w specyficzny sposób słodko-mleczne.

W smaku odczuliśmy większą nugatowość niż w Amaretto Marzipan, co było ciekawe, gdyż generalnie był on o wiele delikatniejszy, bardziej ciasteczkowy i mleczny. Paradoksalnie, dzięki temu migdały były mocniej uwypuklone, od swej subtelnej strony - jak w mleku z lekko podprażonych migdałów. Ów nugat wydawał się przy tym bardziej "dziecięcy", choć nie za mocno słodki - nawet pomimo udziału białej czekolady w nugacie (choć gdyby kuwertura miała mniej kakao, mogłoby się już stać zbyt słodko). Było po prostu rozkosznie błogo.

Marcepan był znów cudownie miąższysty, wręcz galaretkowaty. Choć wydaje się go być mało, z czasem narasta i swym smakiem dominuje nad delikatnym nugatem.




Wydaje mi się, że i tak słabo wyczuwalne amaretto w Amaretto Marzipan czyniło tamtą kompozycję odrobinę bardziej poważną, "doroślejszą". Tu mamy popis bardzo frywolnych oblicz migdałów, bez eleganckich akcentów. Trudno mi się zdecydować, którą opcję wolę.


Skład: marcepan (migdały, cukier, syrop cukru inwertowanego), surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, migdały, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, syrop ryżowy, odtłuszczone mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, masło, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, sól, wanilia, płatki róż, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 537 kcal.
BTW: 9/37/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz