czwartek, 11 kwietnia 2024

U Dziwisza ciemna 77% z arbuzem

 
W starym kamieniołomie na Bazaltowej Górze wraz z Mężem zasiadłam do degustacji jednej z czekolad z manufaktury U Dziwisza (Kazimierz Dolny), zakupionej na zeszłorocznym Beskidzkim Festiwalu Czekolady. To bardzo ciekawa wersja z suszonym arbuzem, który na pierwszy rzut oka przypomina bardziej szynkę parmeńską, niż owoc! Bazą jest ciemna czekolada o 77% zawartości kakao (niestety nie podano pochodzenia).

Tabliczka bardzo mnie zaskoczyła - in plus! Pierwszy raz jadłam arbuza w takim wydaniu - jego skondensowany, acz naturalny smak szedł mi nieco w stronę papai i był naprawdę turbo egzotyczny. Zadziwiająco dobrze połączył się ze smaczną ciemną czekoladą, która przy swej wysokiej zawartości kakao była intensywna, ale również słodka, owocowa, żywa, gęsta. Konsystencje arbuza i czekolady nie kolidowały ze sobą; sam arbuz nadałby się doskonale na przekąskę. Ów zestaw ma w sobie coś tak charakterystycznego, orzeźwiającego i mocnego, że zapamiętam go na długo.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, arbuz, naturalny aromat waniliowy.
Masa kakaowa min. 77%
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 515 kcal.
BTW: 7,4/38/31.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz