Pozostajemy w Ugandzie. Tym razem podróż ufundowała czeska manufaktura Ajala, której asortyment również nabywam poprzez sklep Sekretów Czekolady. Przed Wami czysta siedemdziesiątka z ziaren z regionu Semuliki. Tego wieczoru miałam ochotę na coś esencjonalnie pięknego. Dzięki tej czekoladzie właśnie to dostałam.
Niewielka (jak to u Ajali) tabliczka pachnie orzechami oprószonymi pieprzem; jakimś zmyślnym przyprawowym nugatem. Smakiem i konsystencją zachwyca. Z każdego kęsa wszechogarniająca esencja wyciska się soczyście, jak prosta i zarazem tajemna esencja chwili otwiera się z każdym świadomym oddechem. Przenoszę się do drewnianej chaty w środku pachnącego lasu. Jest wieczór. Drewno tli się w kominku. Popijam gorącą czekoladę z kardamonem i pieprzem, przegryzam ją odżywczym nugatem z orzechów laskowych i włoskich. Czekolada jest przytulna, ale z dozą czegoś ekscytującego - tak, jakby ten wieczór krył w sobie wiele obietnic. Kolejna wspaniała, intensywnie zmysłowa propozycja od Ajala.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 588 kcal.
BTW: 8,6/41,1/45,9.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz