W ostatniej kolekcji Handscooped od Zottera pojawiła się już jedna czekolada z makiem - wyjątkowa Misokaramell & Sesam, jednak lata wstecz próbowałam zdawałoby się bardzo podobnej tabliczki do tej, którą pragnę Wam dzisiaj opisać. Der Mohn & Die Kirsche (kupiona na foodieshop24.pl) jest połączeniem głównych bohaterów pod postacią maku i wiśni, tak jak było to w przypadku Graumohn-Kirsch. Inspiracja i baza jest podobna (choćby udział migdałów), lecz sensu stricte obie kompozycje okazały się bardzo odmienne - i dobrze!
Pod osłoną mlecznej czekolady o 50% zawartości kakao kryje się wiśniowy krem oraz migdałowy nugat z karmelizowanym makiem. Brzmi wyraziście, a smakuje... jakoś tam zbyt spokojnie. Czegoś mi w tej tabliczce brakowało... Może większej soczystości i kwaskowatości wiśni, które zostały podane w uładzonej, dość słodkiej interpretacji? Może zamiast delikatnego nugatu wolałabym bardziej charakterny marcepan? Może maku warto było podać nieco więcej, żeby wyraziściej pochrupał i rozwinął swój bukiet? Tak, było smacznie, ale miałam ochotę na mocniej.
Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, migdały, mak, wiśnie, pełne mleko w proszku, syrop skrobiowy, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat wiśniowy, suszone wiśnie, marcepan (migdały, cukier, syrop cukru inwertowanego), słodka serwatka w proszku, masło, pełne mleko w proszku, lecytyna sojowa, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), sól, wanilia, olej z gorzkich migdałów, płatki róż, cynamon.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 535 kcal.
BTW: 8,3/36/43.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz