niedziela, 26 marca 2023

Zotter Brown Butter Toffee mleczna 50% nadziewana ganaszem karmelowo-maślanym


Nie ukrywam, po ostatnich nadziewanych słodziakach od Zottera, z lekką obawą otwierałam Brown Butter Toffee. Tą kupioną na foodieshop24.pl tabliczkę, jedliśmy w Kyjovskim Hradku w Czeskiej Szwajcarii - a sama jej nazwa sugeruje tonę cukru. Cóż, okazuje się, iż niewiele potrzeba, by karmelowo-maślany ganasz w mlecznej czekoladzie stał się bardziej wyrafinowaną rozkoszą niż prostą słodkością. 


Po pierwsze, 50% a nie 40% zawartość masy kakaowej w mlecznej czekoladzie już czyni różnicę i nadaje choć odrobinę wytrawności. Wiadomo, że obie te mleczne kuwertury od Zottera są pyszne, ale jednak większa obfitość kakao odwdzięcza się przy wyjątkowo słodkich nadzieniach.

Po drugie - konsystencja ganaszu! To maślany, ciągnący się, a jednocześnie miękki i rozpływający w ustach karmel. Słodki, lecz lekko palony. Przytulny w swych maślanych, śmietankowych i miodowych odcieniach, z nutką wanilii i cynamonu. Nie czułam się zmęczona, lecz zaintrygowana i wciągnięta. To taki rodzaj czekolady, w którą można się zapaść wszystkimi zmysłami.


Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, masło, mleko, syrop skrobiowy, odtłuszczone mleko w proszku, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), śmietana, miód, wanilia, pełny cukier trzcinowy, sól, lecytyna sojowa, cynamon.
Masa kakaowa min. 50%
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna min. 526 kcal.
BTW: 6,9/36/43.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz