czwartek, 2 lipca 2020

Pralus Costa Rica Trinitario ciemna 75%


 Kolejną z tabliczek z przebogatej, klasycznej kolekcji Les Tropiques du Chocolat od francuskiej manufaktury Francois Pralus jest czekolada wykonana w 75% z kostarykańskiego kakao. Zakupiona w sklepie Sekretów Czekolady, jak wszystkie pełnowymiarowe Pralusy urzekała solidną gramaturą i pięknym wyglądem. Pachniała w sposób przyciągający: nową kurtką z prawdziwej skóry, soczystymi truskawkami, malinami i mandarynkami zanurzonymi w świeżym czekoladowym cieście. Twarda, łamała się z głośnym trzaskiem, stanowiącym cudowną melodię dla moich uszu.


 Gładka i tłusta, momentalnie rozpostarła się w ustach intensywną, klasyczną kakaowością. W czekoladzie tej odnalazł się idealny balans między paloną goryczką a słodyczą, praktycznie bez cienia kwaśności. Soczysta, nadal przywodziła na myśl owoce wspomniane przy opisie zapachu, jednak nie stanowiły one dominujących nut - deserowa paloność przejmowała stery. Uderzała w tony herbaciane, drewniane i alkoholowe, także kawowe. Budziła skojarzenia z czarną herbatą z karaibskim rumem, waniliowym burbonem wyraźnie przesiąkniętym aromatami drewna, kawowo-czekoladowym likierem na śmietance.


 Costa Rica 75% to idealna propozycja dla każdego, kto ma ochotę na dużą ciemną czekoladę o bardzo klasycznych, statecznych nutach. Mimo tego spokoju, jaki kryje w sobie - dzięki swej świeżości nie pozwala się nudzić. Ciekawe, jak pomimo intensywnych paloności zupełnie nie straciła harmonijności, wyczuwalnej od pierwszego kęsa i towarzyszącej nam do ostatniego okruszka. Bez szaleństw - czysty, szlachetny, mocny czekoladowy spokój.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa non-GMO.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 9,4/44/33.

1 komentarz:

  1. Nie widziałem jej, muszę kupić jak zrobi się chłodniej.

    OdpowiedzUsuń