niedziela, 26 lipca 2020

Georgia Ramon Chuao Venezuela Trinitario ciemna 75%


Dobrze było znów sięgnąć po tabliczkę z niemieckiej manufaktury Georgia Ramon, tym bardziej, iż w jej ofercie pojawiło się trochę względnych nowości. Jedną z nich, ozdobioną na opakowaniu w przyciągający wzrok wizerunek Diablo Danzante, jest 75% ciemna czekolada wykonana z wenezuelskich ziaren Trinitario pochodzących z upraw otaczających wieś Chuao na północnym wybrzeżu kraju. Wiele już czekolad stworzonych z kakao z Chuao miałam okazję wypróbować - to prawdziwe zagłębie szlachetnego kakao. Wprawdzie nie uprawia się go tam w dużych ilościach, ale stanowi dużą wartość, dlatego tak chętnie używane jest przez twórców Prawdziwych Czekolad. W czekolady od Georgia Ramon zaopatrzyłam się jak zwykle w sklepie Sekretów Czekolady.


W zapachu ta umiarkowanie ciemna w swej barwie czekolada była niezwykle delikatna i... chłodna. W istocie, wydawało się, jakby jej esencja schowana była pod warstwą gładkiego lodu. Po zanurzeniu pierwszego kęsa w ustach uzyskaliśmy podobne wrażenie, lecz po chwili, ów powściągliwy pozór zamienia się w coś bardzo intensywnego i wielowątkowego. Dostajemy się do gorącego serca Chuao.

Ciekawie się złożyło, że ostatnio wybierane przeze mnie do degustacji czekolady okazały się mieć mieć w sobie tyle drewnianych nut. W Chuao od Georgii Ramon znów je dostrzegamy, choć ponownie w nowej formie. Tu drewno ma w sobie wyraźne nuty wędzone, miesza się też ze skórą, mięsem, ziemią, kawą. Przed oczyma stanęła mi domowa wędzarnia, w której prócz wędlin wędzi się piwo oraz suszone owoce. Pomyślałam o lekko przypalonym mięsie z grilla: soczystej karkówce oraz chrupiącej skórce kiełbasy. Mało intensywnie? No to do tego jeszcze żyzna ziemia, na którą wylała się melasa słodzona syropem klonowym mocna kawa.


Jeszcze? Niedopieczone ciasto z pełnoziarnistej mąki (efekt surowości), z wyczuwalnym proszkiem do pieczenia. Wieprzowa pieczeń obłożona głogiem, dereniem, jagodami i śliwkami, podlana ciemnym piwem (wędzonym, a jakże!). Meksykańskie mole poblano sowicie posypane sezamem. Tak niesamowicie ciekawa, tak mocna, a przy tym żywa, nieprzeciążająca i błogo rozlewająca się w ustach.

Uwielbiam takie czekolady - w których wiele się dzieje i nieustannie zaskakują w swej dynamiczności, a przy tym posiadają wielce przyjemną, wciągającą konsystencję. To bodaj jedna z ciekawszych czystych ciemnych tabliczek od Georgia Ramon.


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 572 kcal.
BTW: 10/43/30.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz