Po dubajskiej z Sopockiej Manufaktury mocno zatęskniłam za specyficznym charakterem ich bardziej klasycznych czekolad, więc z radością napawałam się czystą ciemną czekoladą z ich oferty. Dziś mam dla nas ciemną siedemdziesiątkę z ziaren z plantacji Ingermann O'Payo położonych w Nikaragui. Według Manufaktury, czekolada cechuje się nutami kawowymi i owoców tropikalnych.
Mnie uraczył pikantny zapach, a w smaku intrygujący atak owoców i ziół - właśnie tego oczekiwałam! Sopocka Manufaktura raczy nas interpretacją nikaraguańskiego kakao pełną lekko sfermentowanych jabłek i pomarańczy w pikantnych (orientalnych i korzennych) przyprawach. Od razu czuć, iż jest to Sopocka! Z czasem narasta lepka kwaśność - coraz więcej konfitury porzeczkowej. Dalej pojawia się również cascara - tak, więcej czuję tu miąższu owoców kawy, niż jej ziaren. Degustację wieńczy mokry piernik nadziewany ogromną ilością powideł śliwkowych - sam piernik jest korzenny, ale powidła również i mają w sobie więcej egzotyczności, niż swojskości. Wspaniała czekolada.

Mnie uraczył pikantny zapach, a w smaku intrygujący atak owoców i ziół - właśnie tego oczekiwałam! Sopocka Manufaktura raczy nas interpretacją nikaraguańskiego kakao pełną lekko sfermentowanych jabłek i pomarańczy w pikantnych (orientalnych i korzennych) przyprawach. Od razu czuć, iż jest to Sopocka! Z czasem narasta lepka kwaśność - coraz więcej konfitury porzeczkowej. Dalej pojawia się również cascara - tak, więcej czuję tu miąższu owoców kawy, niż jej ziaren. Degustację wieńczy mokry piernik nadziewany ogromną ilością powideł śliwkowych - sam piernik jest korzenny, ale powidła również i mają w sobie więcej egzotyczności, niż swojskości. Wspaniała czekolada.

Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 559 kcal.
BTW: 6,7/34/55.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz