poniedziałek, 26 grudnia 2022

Manufaktura Czekolady Manu ciemna 70% z wiśniami


Krótkich prezentacji tabliczek z dodatkami od Manufaktury Czekolady będzie tu teraz mnóstwo! Wybierając w góry do Hiszpanii, postawiłam przede wszystkim na ich serię Manu, która chlubi się opakowaniami wykonanymi bez krzty plastiku. Przyznam, że są przy tym naprawdę wytrzymałe, no i całkiem schludne. W drodze ze schroniska Del Frade do Vegarredonda skryliśmy się w skrawku cienia skał, by posilić się ciemną czekoladą o 70% zawartości kakao (najpewniej blend), posypanej od spodu liofilizowanymi wiśniami.


Wszystkie siedemdziesiątki z tej kolekcji są spokojne, wyważone, umiarkowanie słodkie, lekko orzechowe, delikatnie palone. Można w nich doszukać się odrobiny czerwonych owoców, więc tym bardziej dodatek wiśni pasował tutaj. Same wiśnie, nie jakoś wielce liczne, mimo wszystko wyraźnie odznaczały się w kompozycji. Liofilizacja to jest jednak magiczny proces. Owoce zachowały swą soczystość i specyficzny smak, do którego mam słabość. Przyniosły orzeźwienie większe, niż bym się tego mogła spodziewać.

Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, liofilizowane wiśnie 3%, lecytyna słonecznikowa. 
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 593 kcal.
BTW: 9,4/37/53

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz