Ajala Chleba to ciemna czekolada o 63% zawartości tanzańskiego kakao, wzbogacona o nietypowy, a jakże prosty dodatek: chleb. Chleb jest żytni, pochodzi z piekarni Chleba w Brnie. W tabliczce został umieszczony w formie suchych, drobnych okruchów - co widać zarówno z wierzchu tafli, jak i w jej przekroju. Asortyment czeskiej manufaktury Ajala mogę eksplorować dzięki sklepowi Sekretów Czekolady.
Czekolada pachnie wyraziście kwasem chlebowym, a także czymś nieco maślankowym i owocowym (brzoskwinie, słodkie cytrusy). Miękkość ściera się z mnóstwem chrupkich cząstek przypominających roztarte grzanki. Warunkują one kwaskowatość niczym w skórce chleba, która jest przyjemnie rześka i świeża w tym wydaniu - bezsprzecznie chlebowa w swym wyrazie. Zbożowy posmak towarzyszy nieustannie i pozostawia posmak za sobą, ale oprócz tego popis próbuje dać kakao. Ze spodu wyłaniają się mandarynki i nektarynki, z czasem przemieniając się w coś o iluzji musującej - ewidentnie... prosecco!
To był naprawdę ciekawy i udany czekoladowy eksperyment - trudno mi zestawić tę tabliczkę z czymkolwiek innym.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, suszony chleb żytni, drożdże spożywcze, kminek.
Masa kakaowa min. 63%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 552 kcal.
BTW: 7,88/36,4/47,39.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz