środa, 1 grudnia 2021

Theo & Philo ciemna 65% Filipiny z orzechami pili, nerkowcami i czarnym sezamem


Tego dnia urlopu wyruszyliśmy bardzo wcześnie na szlak, chcąc w pełni skorzystać dobrych prognoz pogody. Przystając na chwilę w środku porannego lasu, nie spodziewaliśmy się, że z plecaka wyciągnę coś aż tak pysznego... Aczkolwiek jej utytułowanie mogło coś sugerować.

Kolejne małe dzieło od Theo & Philo (asortyment marki dostępny w sklepie Sekretów Czekolady) zawiera w sobie 65% kakao z Filipin, a poza tym posiada wielce oryginalne dodatki: glazurowane orzechy pili (wybitnie filipińska rzecz) i czarny sezam. Trzecim, bardziej zwyczajnym dodatkiem, są orzechy nerkowca. Tabliczka świetnie zgrała się nam z otoczeniem, pachnąc lasem, no i naturalnie - szeroko pojętymi orzechami. w przekroju doskonale widać, jakie bogactwo w sobie kryje.


Trudno powiedzieć, ile wnoszą tu nerkowce i sama czekolada - te elementy zdają się delikatne, a Theo & Philo już niemal tradycyjnie kojarzy mi się z bardzo inwazyjnymi dodatkami. Orzechy pili (dotąd całkowicie dla mnie obce) wraz czarnym sezamem czynią zaś prawdziwe szaleństwo. To ekstraordynaryjna moc smaków, kojarząca się z: krakersami, herbatnikami, grzankami z miodem, waflami ryżowymi z palonym sezamem... Stop, naprawdę, nie sposób określić, jak specyficznie intensywna jest ta czekolada. Cechuje się na tyle charakterystycznym smakiem, iż bodaj latami będę w stanie przywołać go w pamięci. Żałowałam, iż Theo & Philo tworzy tylko takie maleństwa...


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, glazurowane orzechy pili (orzechy pili, cukier, olej), orzechy nerkowca, tłuszcz kakaowy, czarny sezam.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 550 kcal.
BTW: 12/52/33.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz