wtorek, 21 grudnia 2021

Definite Macadamia nerkowcowa 57% Dominikana z orzechami makadamia


Po wspaniałej Definite Caramelized Almonds z ekscytacją sięgnęłam po niby podobną nerkowcową czekoladę tej dominikańskiej marki, tym razem wzbogaconą o orzechy makadamia. Niby podobną, gdyż nie zawiera w sobie przypraw korzennych, co okazało się drastyczną różnicą... Trudno natomiast stwierdzić, jaką różnicę uczyniło inne pochodzenie kakao. Oczywiście, w tym przypadku nadal jest o kakao z Republiki Dominikany. 400 małych farm w pobliżu miasta Villa Altagracia (leżącego nieopodal stolicy kraju - Santo Domingo) produkuje dla firmy Biocafcao, która to fermentuje ziarna przez 6. dni w drewnianych skrzynkach oraz suszy na słońcu od 7 do 10 dni.


Do degustacji przystąpiliśmy na szczycie Vozka w Jesionikach. Doprawdy, brak przypraw czyni tę czekoladę diametralnie inną. Jest łagodnie orzechowa - na tyle łagodnie, iż trudno określić, jakich tak naprawdę orzechów tutaj użyto. Same orzechy makadamia jawią się tu na tyle mało charakterystycznie, że mogłyby być czymkolwiek. Podobnie jest z nerkowcami wkomponowanymi wprost w czekoladową masę. Wychwytujemy iluzję mleczności stworzoną przez delikatność orzechów, ale poza tym czujemy sporą powściągliwość mieszczącą się w tej tabliczce. Wersja z migdałami i przyprawami otwierała przed nami kosmos możliwości, zaś tutaj jakby świat doznań się zamykał. Szkoda...

Kolejne posiadane przeze mnie Definite są już czekoladami bez dodatków - dopiero teraz tak naprawdę przekonam się, co ma do powiedzenia dominikańskie kakao w interpretacji tej manufaktury.


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, mleko z orzechów nerkowca, orzechy makadamia.
Masa kakaowa min. 57%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 583 kcal.
BTW: 6,7/39,6/51,9.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz