piątek, 26 lutego 2021

Fjåk 70% Reindeer Moss & Lingonberry ciemna 70% Madagaskar Akessons Bejofo Estate z chrobotkiem reniferowym i borówkami

Całkiem niedawno opublikowałam recenzję ciemnej czekolady Fjåk wykonanej z madagaskarskiego kakao Akessons Bejofo Estate. Bardzo mi posmakowała, urzekając niebanalnym bukietem. Dziś przed Wami tabliczka, której baza jest identyczna - to również 70% tego samego kakao z Madagaskaru. Nie będę się więc niepotrzebnie powtarzać jeśli chodzi o opis jej charakterystyki. Skupię się pokrótce na dodatkach, które swą oryginalnością sprawiły, iż właśnie ta tabliczka zdaje się być sztandarowym wyrobem tej norweskiej manufaktury. Dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, dotarła do mnie ona - Fjåk z chrobotkiem reniferowym i borówkami brusznicami. Całkiem solidnie nagradzana czekolada.

Chrobotek refinerowy jest porostem, który swą nazwę zawdzięcza temu, iż często staje się pożywieniem reniferów. Ten zdobiący naszą czekoladę, został zebrany na plateau Hardangervidda. Niestety, został na niej umieszczony jedynie w formie drobnych cząsteczek, co nie wygląda ani trochę spektakularnie. Nie wpływa też w żaden sposób na smak ani konsystencję czekolady. Szkoda. To na pewno byłoby ciekawe doznanie.

Rewelacyjną robotę wykonały za to borówki brusznice. Cenię od dawna ich cierpki, specyficzny smak. Podbiły moje serce w Lingonberries + Peanuts + Salt od Zottera; choć tu siłą rzeczy występują w bardziej klasycznej formie - to po prostu suszone owoce, podane w całości, mięciutkie. Dużo zachowały z autentycznego smaku świeżych borówek, co rewelacyjnie zgrało się z madagaskarskim kakao, tak urokliwym w wykonaniu Fjåk. To było naprawdę dobre połączenie.

 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, borówki brusznice, chrobotek reniferowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 53 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz