Mleczne czekolady o wysokiej zawartości kakao to zawsze dla mnie gratka. Zotter całkiem niedawno stworzył coś zapowiadającego się obłędnie: aż 70% peruwiańskiego kakao, do tego 22% pełnego mleka i jedynie 8% surowego cukru trzcinowego na przełamanie. Plus do tego wszystkiego szczypta wanilii. To brzmi potężnie! Zakupu dokonałam w foodieshop24.pl i przebierałam nóżkami z myślą o degustacji.
Obie tabliczki łamały się tak, jakby po brzegi wypełnione były gęstą esencją. Wąchając Zotter Peru Milk Chocolate 70% wraz z Mężem orzekliśmy zgodnie, iż "pachnie zajebistością", niebywałą głębią. Kawa, karmel, orzechy, świeżo wypieczone wafle nurzane w syrope klonowym...
W ustach zalepia przepastną gęstą masą, lawą, bagnem... Przez chwilę dochodzą do nas akcenty koziego mleka, lecz po chwili zdaje się nam być po prostu mocno zbożowa - czujemy wspomniane wafle w syropie klonowym, a także pszenną kaszę ugotowaną na gęsto z kakao. Pojawiła się iluzja kwasu chlebowego, a następnie - kleik ryżowy z nugatem orzechowym. Dalej uwodzi gładziutkim masłem z prażonych migdałów doprawionym wanilią. Wszystko to zapite mocną i aromatyczną kawą.
Czekolada okazała się niebotycznie intensywna, a przy tym pozostaje... niedopowiedziana. Tak, niczym wciągający film, który nagle się kończy i pozostawia za sobą nierozwiązaną zagadkę. Czując jej mleczność, umysł niejako spodziewał się, iż ostatecznie uderzy mocniejsza słodycz (która była tu bardzo wyważona i oszczędna). Nie otrzymujemy jej, oczekiwania płatają nam figla - pozostajemy z tym wysyconym zbożowo-orzechowymi rajskim bagnie.
Skład: miazga kakaowa, pełne mleko w proszku 22%, tłuszcz kakaowy, surowy cukier trzcinowy 8%, wanilia.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 617 kcal.
BTW: 13/51/22.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz