środa, 1 stycznia 2020

Domori Chacao ciemna 70% Wybrzeże Kości Słoniowej


Na parę miesięcy na mym blogu nastąpiła cisza jeśli chodzi o czekolady od włoskiego Domori, przyszedł jednak czas na dalsze odczarowywanie kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej, jakiego podjęła się owa wybitna marka. Najpierw mieliśmy więc maleństwo Costa D'Avorio 70%, a potem  rozpoczęłam przygodę z serią Chacao wykonaną z rzadkich ziaren odmiany forastino - prezentując Wam mleczną 42%. Dziś mam dla Was ciemną siedemdziesiątkę właśnie z forastinowej kolekcji Chacao.

Moje Domori kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.


50-gramowa tabliczka posiadała spokojną i stonowaną ciemną barwę. Pachniała zapowiedzią owocowej słodyczy, choć producent na opakowaniu podpowiadał, by doszukiwać się tu nut kokosa, orzechów laskowych, chleba i przypraw. Gdy tylko pozwoliłam pierwszemu kęsowi rozpuścić się w ustach niespiesznie, bez nadmiernej tłustości - wiedziałam już, że żadnych orzechów tutaj czuć nie będę. Chyba, że pomyśleć bym musiała o nieco zjełczałych wiórkach kokosowych czy w ogóle zestarzałych już i porażonych pleśnią orzechach. Może wiecie, że nabierają one wtedy takiego słodkawego specyficznego posmaku. To jednak zbyt wykwintna czekolada, by skupiać się na tak mało przyjemnych skojarzeniach. Pozwoliłam wyobraźni płynąć własnym torem.


Było tu trochę jeszcze nie do końca dojrzałego ananasa, które nieco irytuje swą twardością, a tak bardzo chciałoby się zatopić w jego słodkiej soczystości. Było tu coś ziołowo powściągliwego, z takim słodko-kwaśnym zacięciem zwodzącym gdzieś na manowce, gdzieś w gęstwinę dzikich łąk w upalny wieczór. Esencją jednak okazały się bakalie, z jędrnymi rodzynkami na czele. Rodzynkami zanurzonymi w słodkim, nie za ciężkim czerwonym winie. Gdzieś tam było trochę dobrze przesmażonych powideł z węgierek, podanych na pajdzie chleba na zakwasie, w towarzystwie czarnej kawy.


Jak na dzieła Domori, generalnie Chacao prezentuje nam póki co wersje dość delikatne, ale może właśnie takie jest forastino - i tak będące perełką wśród wielkoprzemysłowego kakao Wybrzeża Kości Słoniowej.

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 565,5 kcal.
BTW: 9/38,5/42.

1 komentarz:

  1. Ja tu czułam duużo wiśni! Z owoców suszonych to ja właśnie węgierki, wino - też, ale ananas? Niee...
    Wciągająca była ta jej słodka kwaśność czy kwaśna słodycz.
    Też jednak nie wiem, gdzie producentowi kokos.

    OdpowiedzUsuń