poniedziałek, 13 stycznia 2020

Domori Brasile ciemna 70%

 

Rzeka Xingu leży w północno-brazylijskim dorzeczu Amazonki. Bogata w progi i wodospady, w swej linii brzegowej kryje wiele co rusz odkrywanych tajemnic prekolumbijskich cywilizacji. Włoskie Domori sięgnęło po ziarna z 17 rodzinnych plantacji położonych właśnie wzdłuż rzeki Xingu. Stworzyło z nich 25-gramowe maleństwo, które kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady. Według opisu na opakowaniu, czekolada ma charakteryzować się nutami kawy, orzechów, dżemu i czarnego bzu.


Jak to z Domori bywa, czekolada epatowała głębokim aromatem, który w tym przypadku nie umiałam scharakteryzować inaczej, jako po prostu niesamowicie czekoladowy. W swej czekoladowości był odurzający - tak mogłaby pachnieć ekskluzywna czekoladziarnia. W ustach rozpostarła się uzależniająca gęstość typowa dla Domori. Brasile częstowała nas słodyczą palonego cukru, przypieczonego spodu od drożdżowego ciasta oraz solidnie prażonymi orzechami laskowymi. Odnaleźliśmy tu wiele urokliwych goryczek, niby to kawowych, ale błądzących ciągle gdzieś w stronę czegoś bardziej przypieczonego, deserowego.

Kwiatowa sugestia podążała przez moment nawet w stronę róży - pragnęłam uchwycić to wrażenie, bowiem bardzo zatęskniłam za różanością w czekoladzie. Dalej ów motyw dziwacznie podążał w stronę skojarzeń z farbą - jakaś taka intrygująca drażniąca nuta znalazła tu swoje miejsce, mimo wszystko dając pozytywne wrażenia.


Brasil 70% nie jest może szczytem umiejętności Domori, a jednak żałowałam, że liczyła sobie jedynie 25 g - zniknęła tak szybko, a tak bardzo zachęcała ku temu, by móc poznać ją jeszcze bliżej...

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 25 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 541 kcal.
BTW: 9,5/35,5/39,5.

1 komentarz: