Jak dobrze mieć w zapasach wypuszczane każdej jesieni nowości Zottera! Szczególnie tęsknię zawsze za tabliczkami Handscooped, które są prawdziwym fenomenem w swej formie. Dziś przed Wami fantazyjna Maibeeren + Lavendel, która pod otoczką z 70% ciemnej czekolady kryje dwa nadzienia: lawendowy nugat z orzechów makadamia pełen karmelowych chripek oraz ganasz z jagód kamczackich.
W pierwszym kontakcie całość jest dość kwaskowata, z biegiem degustacji coraz śmielej ukazując kilka słodkich twarzy. Bardzo delikatny jest nugat z orzechów makadamia, pełen maleńkich karmelowych chrupeczek, które urozmaicają miękkość całej kompozycji. Gdy skupiam się na samym nugacie, lawenda mi jakoś umyka. Kiedy zanurzam się w ganasz z jagód kamczackich (które mam w ogrodzie, więc znam ich nadal mało popularny smak) - lawenda nieśmiało się wychyla, jakby uciekała w stronę bardziej pasujących jej składników. Jakoś więcej mi jej w owocowym ganaszu i w samej soczystej ciemnej czekoladzie, choć generalnie i tak zupełnie się nie narzuca. Ganasz z jagód kamczackich jest orzeźwiający, nieco wytrawny, specyficzny dla tych cennych owoców. Wszystko jest wyważone, co jest ważne przy zastosowaniu różnych, dość wyrazistych elementów.
W pierwszym kontakcie całość jest dość kwaskowata, z biegiem degustacji coraz śmielej ukazując kilka słodkich twarzy. Bardzo delikatny jest nugat z orzechów makadamia, pełen maleńkich karmelowych chrupeczek, które urozmaicają miękkość całej kompozycji. Gdy skupiam się na samym nugacie, lawenda mi jakoś umyka. Kiedy zanurzam się w ganasz z jagód kamczackich (które mam w ogrodzie, więc znam ich nadal mało popularny smak) - lawenda nieśmiało się wychyla, jakby uciekała w stronę bardziej pasujących jej składników. Jakoś więcej mi jej w owocowym ganaszu i w samej soczystej ciemnej czekoladzie, choć generalnie i tak zupełnie się nie narzuca. Ganasz z jagód kamczackich jest orzeźwiający, nieco wytrawny, specyficzny dla tych cennych owoców. Wszystko jest wyważone, co jest ważne przy zastosowaniu różnych, dość wyrazistych elementów.
Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, orzechy makadamia 7%, jagody kamczackie 6%, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, syrop cukru inwertowanego, słodka serwatka w proszku, chrupki karmelowe (surowy cukier trzcinowy, syrop glukozowy, masło, sól morska, lecytyna sojowa), masło, pełne mleko, syrop skrobiowy, pełny cukier trzcinowy, koncentrat soku cytrynowego, lecytyna sojowa, sól, wanilia, cynamon, kardamon, tonka, kolendra, olejek lawendowy 0,001%.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 519 kcal.
BTW: 6/35/44.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz