poniedziałek, 8 lipca 2024

Beskid Peru Paytiti ciemna 70%

 
Kontynuując eksplorowanie wyjątkowej peruwiańskiej kolekcji od Beskid Chocolate, tym razem mamy do czynienia z ziarnami Paytiti Chuncho, z regionu Cuzco. W zapachu zapowiada się ona równie spektakularnie, jak Sisa - przeważa intrygujące połączenie wiśni i... grzybów. Jest to zarówno wiercący, jak i soczysty aromat.

W konsystencji mamy świetnie pobudzające połączenie gładkości i szorstkości, takiej organicznej miąższystości. Prym wiodą lody jogurtowo-truskawkowe; można wyczuć miętę, stewię, wanilię - generalnie schłodzony i rześki deser. Kompozycja skręca momentami w kompletnie inną stronę, tę bardziej identyfikowalną w zapachu - soczysty stek z sosem grzybowym, wiśniami, żurawiną, sosem balsamicznym. Ostatecznie znajduje balans w przestudzonej czarnej herbacie z czerwonymi owocami, miętą i pieprzem, z kostką lodu. Paytiti jest lżejsza niż Sisa, lecz również niesamowita w swym bogactwie. Cudowna czekolada.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz