poniedziałek, 26 lipca 2021

Bonnat El Castillero Nicaragua ciemna 75%


Jak wspominałam w ostatnich recenzjach czekolad z francuskiej manufaktury Bonnat, coś się w moim odczuciu zmieniło w ich tabliczkach na lepsze. Gdzieś odeszło piętno nader tłustych czekolad, a tłustość ta częstokroć przyćmiewały walory danego kakao. Dziś, za sprawą sklepu Sekretów Czekolady, przedstawiam Wam czekoladę wykonaną z ziaren uprawianych na maleńkiej planacji w Nikaragui, w okolicach rezerwatu Indio Maiz. Tak jak opakowanie - sama czekolada mieni się czerwonymi przebłyskami, zaś pachnie czerwonymi owocami, bakaliami i drewnem. Według producenta, ma reprezentować przede wszystkim nuty kokosa, miodu, rodzynek, daktyli i lukrecji.


W ustach rozlewa się gęstą gładkością i od samego początku wydaje się mocno palona, esencjonalna - przywodząc na myśl espresso. Znów prędko odkrywamy, iż ponownie Bonnat utracił na tłustości, choć nadal wyczuwamy pewien charakterystyczny dla marki masywny akcent. Falujemy pomiędzy delikatnymi w swej słodyczy rodzynkami, a przydymionymi daktylami w pieprzu. Raczymy się mlekiem kokosowym wlanym do mocnej kawy. Na tej bazie, rysuje się subtelna mleczność, rozjaśniająca się w stronę dojrzałych brzoskwiń, wymieszanych z czerwonymi porzeczkami, zanurzonych w jogurcie. Nadal mamy tu wiele paloności: wafle kakaowe przekładane grubo czekoladową masą, gofry z przypalonym dżemem. Balansujemy między mrokiem paloności i przypraw, a radosnymi nutami owoców. 

Całą El Castillero można by podsumować jako różnorakie owoce zatopione w gęstej polewie, torfowej i smolistej. To kolejny bardzo kompleksowy Bonnat - takie doznania serwowane przez markę niezwykle mnie cieszą.


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 100 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 603 kcal.
BTW: 8,8/46/42,6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz