niedziela, 18 lipca 2021

Beskid Ginger Ecuador National Arriba ciemna 85% z imbirem


Uwielbiam imbir, a po ciemnej imbirowej czekoladzie z manufaktury Beskid tak naprawdę nie wiedziałam czego się spodziewać. 0,1% w składzie to malutko, ale nie wiedzieć czemu jakoś wyobrażałam sobie tabliczkę upstrzoną kawałkami kandyzowanego imbiru, albo chociaż mielonym imbirem. Tymczasem do moich rąk trafiła bardzo ciemna tafla (wszak mamy tutaj aż 85% kakao) bez widocznego śladu dodatku. W zapachu czuć wprawdzie wilgotny imbir, ale bardzo delikatnie, pośród kwiecistych subtelności ekwadorskiego kakao Arriba Nacional. 


Czekolada układa się w ustach w sposób pełny, lecz suchy. Budzi przede wszystkim skojarzenia chlebowe, trochę ze starą, przesuszoną już bułką. To także bukiet suszonych, ale nadal aromatycznych kwiatów. Niewiele tu słodyczy; dominuje goryczka wyważona i spokojna, właśnie taka chlebowo-palona i roślinna. Drobno zmielony imbir ściśle wkomponowany w masę czekoladową mocniej dochodzi do głosu dopiero w połowie degustacji. Tak, jakby musiał przekroczyć jakiś pułap i urozmaicić, gdy nastaje już lekki przesyt dość ciężką czekoladą. Kompozycja ma ciekawą dynamikę i cieszę się, że imbir zagrał w tak niesztampowy i subtelny sposób, nie przyćmiewając kakao, lecz podążając drogą obok.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy nierafinowany, imbir 0,1%.
Masa kakaowa min. 85%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 557 kcal..
BTW: 10/48/26.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz