sobota, 27 lipca 2019

MIA Cranberry & Hazelnut ciemna 65% Madagaskar z suszoną żurawiną, orzechami laskowymi i cynamonem


Podczas niedzielnej lipcowej wędrówki po wschodnich Karkonoszach, przemierzając czeskie lasy - ta czekolada do leśnego klimatu pasowała nam jak ulał. Kolejna próbowana przeze mnie tabliczka z dodatkami od madagaskarskiej marki Mia, zawiera ponownie 65% kakao z doliny Sambirano. Tym razem wzbogacono ją o kruszone orzechy laskowe, suszoną żurawinę oraz szczyptę cynamonu. Tak jak pozostałe czekolady od Mia, również Cranberry & Hazelnut zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.

Szczerze powiedziawszy, spodziewałam się większej mnogości dodatków, którymi posypana została czekoladowa tafla. Orzechy laskowe pokruszono dość drobno, nierównomiernie i niezbyt bogato je rozmieszczając. Owoców żurawiny natomiast znalazło się tam dosłownie kilka. Cynamon swą obecność jednoznacznie pokazał dopiero w sferze smaku.


Pomimo niedostatku dodatków (może odpowiedniejszym określeniem będzie, iż ich zawartość ledwo co zmieściła się w granicach mojej tolerancji), tę czekoladę od Mia uznaję jako wyjątkowo udaną. Madagaskarskie nuty znane już z wcześniej degustowanych propozycji tej marki również tu przedstawiły się w pełnej krasie, a orzechy wraz z żurawiną świetnie pasowały do tego bukietu. Leciutki posmak cynamonu świetnie zgrywał się z ziemistymi akcentami kakao, co w zasadzie zapamiętałam jako dominujący aspekt całości. Orzechy laskowe - świeże i chrupiące pomimo małego rozmiaru kruszonki) - uzupełniały owo wrażenie smakowitej ziemistości. Żurawina na szczęście nie została totalnie obtoczona w cukrze i oleju, przez co spokojnie mogliśmy delektować się strukturą jej suszonych owoców, a także lekko cierpkim smakiem, potęgującym wrażenie leśnego klimatu w tej czekoladzie. Jej kwaśność była miłą kontynuacją delikatnych sugestii maślanki i cytrusów.

Mia Cranberry & Hazelnut to bardzo sympatyczna czekolada, świetna do zabrania na spacer na łonie natury. Póki co, chyba najbardziej spodobała mi się spośród spróbowanych tabliczek Mia z dodatkami.

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, orzechy laskowe 10%, tłuszcz kakaowy, żurawina 6% (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), lecytyna słonecznikowa, cynamon.
Masa kakaowa min. 65%.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 547 kcal.
BTW: 7,4/35,3/47,1.

2 komentarze:

  1. Może to dobrze, że nie przesadzili z dodatkami, moim zdaniem one nie powinny zdominować smaku czekolady.

    OdpowiedzUsuń