niedziela, 15 września 2024

Sopocka Manufaktura ciemna 70% Ekwador Hacienda Limon

 
Dzień po skosztowaniu siedemdziesiątki Ekwador Hacienda Limon z pekanami i cynamonem od Sopockiej Manufaktury sięgnęłam po wersję podstawową, bez dodatków. Muszę przyznać, że orzechy pekan z cynamonem znacznie odmieniły pierwotną czekoladę, dały jej więcej surowości i dzikości. A sama Hacienda Limon (ziarna Nacional Arriba) i tak jest już dzika. 
 
Pachnie pikantnie i leśnie zarazem. Jest niczym mocny ziołowy napar pity w jakimś egzotycznym zakątku świata, sporządzony z rzadkich roślin. Ma w sobie iluzję pikantności, jakiejś dziwnej leśności, jednocześnie swą specyficzną słodyczą dając wrażenia miodu, dojrzałej guawy, gruszki i innych rozpadających się od soków owoców. Później przychodzi zaskakujące skojarzenie z lodami maślankowymi. Sopocka Manufakturo, dziękuję za takie wspaniałe doznania! Zresztą, te ziarna znałam już z wielu kompozycji tych czekoladników i cudownie w końcu zanurzyć się w niczym niezmąconym źródle.

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 581,5 kcal.
BTW: 7,8/38,1/31,3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz