Podczas urlopu w Jesionikach w 2021 roku spróbowałam mlecznej madagaskarskiej czekolady od Omnom udekorowanej dwoma owsianymi, korzennymi ciastkami. To było urocze! Niedawno w sklepie Sekretów Czekolady kupiłam inną wariację na temat ciastek - teraz na białej czekoladzie (40% masła kakaowego) położono dwa czekoladowo-maślane ciasteczka (na bazie ciemnej czekolady z tanzańskiego kakao). Podczas wydłużonego czerwcowego weekendu usiedliśmy na jednym z licznych punktów widokowych wokół Kurortu Obyin, by posilić się właśnie Cookies + Cream.
Samą białą czekoladę odebrałam jako wybitnie słodką i tłustą, wręcz męczącą, ciężką. W domowych warunkach degustacji byłaby niemal nieprzyswajalna. Czekoladowe ciasteczka ratują sytuację - rzeczywiście mocno wybrzmiewa przez nie kakao i są na tyle przyjemnie, że chętnie pochrupałabym je solo... Solo, bez tej masakrującej białej czekolady. Omnom czasem potrafi tak przywalić, czymś przeciążającym. Spośród ciastkowych opcji, zdecydowanie stawiam na Milk + Cookies.
Skład: biała czekolada (tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku, sól morska, lecytyna słonecznikowa), ciastka (mąka pszenna, margaryna [olej palmowy, olej rzepakowy, kwas cytrynowy, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, tokoferol, palmitynian askorbylu, karoteny], cukier, kakao w proszku, jaja, masło, ciemna czekolada 70% Tanzania [ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa], węglan sodu, sól, wodorotlenek potasu, węglan potasu, kwas askorbinowy.
Masa kakaowa min. 40%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 585 kcal.
BTW: 7,7/42/44.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz