czwartek, 2 września 2021

Beskid Raw Colombia Tumaco ciemna surowa 67%


Nasza rodzima manufaktura Beskid przedstawia kolejną odsłonę kolumbijskiego kakao z okolic miasta Tumaco w departamencie Nariño. Zapoznaliśmy się już z ciemną mleczną 65% oraz ciemną 80%. Teraz mogliśmy zasmakować czegoś jeszcze odmiennego, Beskid użył bowiem ziaren surowych - w ilości 67%. Resztę tabliczki stanowi nierafinowany cukier trzcinowy. 


Czekolada jest dość ciemna jak na średni poziom kakao, choć przy tym cechuje się żwawym, czerwonawym kolorem. Pachnie bardzo delikatnie, kwiatowo.

Od pierwszego kęsa spotykamy się ze specyficzną ziemistością, która kojarzy się z na wpół surowym ciastem - także przez mączny posmak i iluzję proszku do pieczenia. Oprócz tego, sporo tu różnorodnej ziołowości, nieco lekowej - słowem, czuć surowość kakao w najprostszej formie. Kwiatowość obecna w zapachu, przemienia się w coś na kształt dorodnych truskawek z dużymi szypułkami. Wyczuwamy również specyficzną orzechowość, którą ostatecznie przypięłam pod smak orzeszków piniowych, ewentualnie pestek słonecznika. Przy tym wszystkim, czekoladę odebrałam jako dość słodką, w sposób melasowy.

Różna od swych kolumbijskich poprzedniczek z Beskidu, nie wryje mi się w pamięć szczególnie urzekającym bukietem.


Skład: surowe ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 67%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 523 kcal.
BTW: 8/38/41.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz