środa, 14 sierpnia 2019

Georgia Ramon Erdbeere & Joghurt biała jogurtowa 36% Dominikana z truskawkami

  
 Kolejną z najnowszych fuzji owoców z białą czekoladą od niemieckiej Georgia Ramon jest Erdbeere & Joghurt. Po niezbyt udanej Holunderbeere & Joghurt dość sceptycznie podchodziłam do kolejnego jogurtowego wariantu. Miałam większą ochotę na coś na kształt przepysznej Limette & Thymian. W wersji jogurtowo-truskawkowej pocieszał mnie jednak fakt, że w przeciwieństwie do czekolady z czarnym bzem tutaj producent skusił się na niewielki udział mleka w proszku. Prócz tego, tabliczka to samo masło kakaowe, surowy cukier trzcinowy, truskawki oraz jogurt. Erdbeere & Joghurt, tak jak inne propozycje od Georgia Ramon, zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.


Bladoróżowa z wierzchu, po przełamaniu tabliczka ukazuje swe żywą barwę swego wnętrza - co wyglądało bardzo apetycznie. Czekolada pachniała intensywnie truskawkowo, z tłustym jogurtem w tle. Gdzieś tam przypałętały się skojarzenia z owocowymi Zotterami Labooko, lecz coś mi podpowiadało, że Georgia Ramon zaprezentuje nam jednak coś w innym stylu.

Na szczęście, nie był to styl znany z Holunderbeere & Joghurt. Myślę, że wpływ na to miała sama specyfika zastosowanych owoców (truskawki są jednak przystępniejsze w pracy) oraz wspomniany już wcześniej choćby niewielki udział mleka w proszku. Czekolada jest wyraziście kwaskowata na jogurtową modłę, lecz nie jest to jej istotą. Najważniejsza jest odurzająca fuzja dobrej jakości masła kakaowego z Dominikany oraz suszonych truskawek. Świeżość i dojrzałość tych słodkich owoców połączyła się z masłem kakaowym tak, iż stworzyła iluzję ciężkiego do granic możliwości dżemu, pełnego dorodnych truskawek.


To było naprawdę unikatowe wrażenie - jogurtowa czekolada pokazała bowiem wyjątkowo dużo ciała miast przewidywanej lekkości. Zdecydowanie wolę taką owocową masywność od lekkiej, lecz suchej i mdłej prezencji opcji z czarnej bzem. To było ciekawe doświadczenie. I tak jak przypuszczałam, owocowe Zottery Labooko to zupełnie inna bajka.

Skład: tłuszcz kakaowy, surowy cukier trzcinowy, suszone truskawki 14%, jogurt w proszku 12%, pełne mleko w proszku.
Masa kakaowa min. 36%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 566 kcal.
BTW: 7/39/50.

1 komentarz:

  1. Witaj Basiu,
    Jesteśmy pod wrażeniem Twojego bloga - po raz pierwszy wpadamy na blog czekoladowy. Genialny pomysł i tematyka.
    Serdeczności przy słodkich kostkach czekolady.

    OdpowiedzUsuń