poniedziałek, 24 lipca 2023

Beskid Dobra mleczna 50% Nikaragua z 12% kawy Nikaragua


Wśród różnorodnej oferty Beskid Chocolate jeśli chodzi o czekolady z kawą, spośród serii powstałej we współpracy z krakowską palarnią Dobra próbowałam już przepysznej wersji białej. Dziś przedstawię Wam tabliczkę fundującą kompleksową podróż do Nikaragui: 50% kakao Nikaragua Amaya zostało połączone z 12% kawy Nikaragua El Progresso. Prócz tego na czekoladę składają się nierafinowany cukier trzcinowy oraz pełne mleko w proszku. Tafla cechuje się głęboką, ciemną barwą, wpadającą w odcienie fioletu. Pachnie zaś oszałamiająco świeżo, niczym wilgotne górskie powietrze - zapowiedź rozpościerającej się, przepięknej przestrzeni.


Od pierwszego kęsa wpadam w totalny zachwyt i od razu oceniam czekoladę jako jedną z lepszych kawowych, jaką kiedykolwiek jadłam. To gęsta i gładka miktura, pełna soczystości i żywiołowości. Kakao i kawa połączyły się w ogromnej spójności, jedynie przełamanej lekko karmelowym cukrem oraz subtelnie uładzonej mlekiem - w taki sposób, iż kompozycja jest bardziej "mroczno-mleczna". Malowniczo przeniosłam się do jednych z najbardziej intensywnych wspomnień w moim życiu - kawiarnia w kawowym regionie Kolumbii, podczas dnia targowego, po burzy - kiedy wszystkie zapachy iskrzą się w powietrzu z wielką mocą. Pojawia się echo wanilii, aż lekko pikantne; a także tło tropikalnych owoców: guanabany, guawy, marakui. 

Najlepsze czekolady mają w moim odczuciu coś erotycznego w sobie i tu właśnie tak jest... Mistrzostwo.


 
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, nierafinowany cukier trzcinowy, pełne mleko w proszku, kawa 12%.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 60 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz