wtorek, 20 czerwca 2023

Beskid Transition mleczna 50% Kolumbia z wiśnią i wanilią


Dziś przed Wami jedna z coraz liczniejszych czekolad zainspirowanych piwami od Pinta Barrel Brewing, a powstałych przez Beskid Chocolate. Transition jest imperialnym stoutem warzonym w wiśniami, nibsami kakaowymi oraz wanilią. W interpretacji Beskidu stało się mleczną czekoladą o 50% zawartości kolumbijskiego kakao, doprawioną wanilią burbońską i połączoną w jedną masę z rozdrobnionymi na pył liofilizowanymi wiśniami.


Tabliczka charakteryzuje się jasnym, matowym odcieniem brązu. Pachnie śmietankowo z subtelną nutą wiśni. Jej głównym motywem jeśli chodzi o smak jest owocowa kwaskowatość, lawirująca między wiśniami, cytryną, limonką oraz zbitym miąższem jabłka. Słodycz jest wyważona, również idąca przede wszystkim w kierunku owocowym. Myślałam o aksamitnymi jogurcie wiśniowym z miękkimi kawałkami owoców; o swobodnie uginającej się pod zębami skórce wiśni. Później odkryłam także lody śmietankowo-jagodowe, z nutą wanilii, podane z dojrzałymi i jędrnymi borówkami amerykańskimi. Kwaskowatość zdaje się coraz bardziej narastać z biegiem degustacji, nie pozwalając zanadto porządzić mleku oraz cukrowi trzcinowemu. To zrównoważona, bardzo owocowa tabliczka, która w gruncie rzeczy nie ma nic wspólnego z alkoholem tak mocnym jak imperialny stout.


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier, pełne mleko w proszku, liofilizowane wiśnie, wanilia burbońska.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 60 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz