poniedziałek, 31 października 2022

Dick Taylor Mexico Soconusco ciemna 72%


Z radością zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady limitowaną ciemną tabliczkę od Dick Taylor stworzoną z meksykańskiego kakao z rejonu Soconusco. Użyte ziarna pochodzą z upraw kooperatywy Rayen Cacao. Dobrze wiem, jak wiele potrafi mieć do zaoferowania kakao z Meksyku i byłam przekonana, iż tak wyśmienita manufaktura przedstawi to doskonale.

Przepiękna (jak zwykle!) tabliczka pachnie... dymem z ogniska, wędzonką i peklowaną wieprzowiną. Będzie grubo! Producent sugeruje kaki (persymonę) w aromacie, jednak ja nie przepadam za tym owocem i zupełnie nie mogłam odnaleźć podobnego skojarzenia.


W ustach dzieje się tak cudownie w stylu marki: gęsto, kleiście, syropowo. Delikatna słodycz bardzo spójnie zlewa się z nietypowymi kwaskami (nieco kiszonkowymi) we wszechogarniającej tłustości, sycącej niczym mięso. Czujemy wędzone i kiszone śliwki, a ponadto powidła śliwkowe wymieszane z sosem balsamicznym, podane na miękkich, grillowanych polędwiczkach wieprzowych. Pojawiają się galaretkowate suszone wiśnie zanurzone w lekko goryczkowej wiśniowej nalewce oraz dzikie, cierpkawe, acz dojrzałe ciemne winogrona. Czekolada poraża oryginalną złożonością, masywnością i szlachetnością zarazem. Nie czułam zawodu, absolutnie nie! Oto właśnie jest pokaz kunsztu Dick Taylor.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 57 g.

sobota, 29 października 2022

Manoa Flavours of Hawaii Manako Mango ciemna 70% z mango


Mając za sobą wersje z marakują oraz bananem, malowniczo rysujące się w kolekcji Flavours of Hawaii od hawajskiej manufaktury Manoa - w sklepie Sekretów Czekolady udało mi się dorwać wariant z mango. Tak w tabliczce bananowej, również tutaj bazą jest 70% ciemna czekolada z hawajskiego kakao. To w niej został zatopiony proszek z hajawskiego suszonego mango. Śliczna tafla ważąca 60 g pachnie ożywczo, niczym po deszczu, z nutami cukierkowymi oraz śmietanowymi.


Gęsta, lepka i wszechogarniająca w swej konsystencji czekolada jest intensywnie słodka, zderzając w sobie miód oraz syrop z mango. Mango w bardzo mocny sposób ściera się z kakao. Autentyczny smak tego pysznego, charakterystycznego owocu nabiera wręcz przesadzonego rysu landrynkowo-galaretkowatego, lecz nadal jest to w zadziwiający sposób naturalne i niesamowicie wciągające. Samo kakao zdaje się być mocne, soczyste, ziemiste, tropikalne. Spod żywiołowej fuzji kakao i mango wypływa iluzja przejrzałego banana, która podkreśla radośnie egzotyczny charakter tej czekolady. Odbyłam podróż na Hawaje podczas małej degustacji - uwielbiam takie autentyczne wrażenia!


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mango w proszku.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.

czwartek, 27 października 2022

Mirzam Alphonso Mango biała z mango


Od dawna pragnęłam wypróbować czekolady z manufaktury Mirzam. Po pierwsze, przyciągały mnie oryginalną egzotyką - siedziba firmy znajduje się w Dubaju. Po drugie, grafiki opakowań ciekawych wariantów smakowych totalnie urzekały mnie swoją urodą. Sklep Sekretów Czekolady sprawił mi ogromną radość możliwością zamówienia części asortymentu Mirzam. Pewnego majowego wieczoru, po niezwykle harmonijnej praktyce jogi - postanowiłam dodatkowo rozpieścić się ich białą czekoladą z indyjskim mango Alphonso. Dziś opisywana tabliczka należy do Monsoon Collection, inspirowanej tropikalną porą deszczową.


Miękko łamiąca się na części witrażowo podzielona tabliczka pachnie przecudnie egzotycznie: świeżym masłem wymieszanym z rozdrobnionym mango i odrobiną korzennych przypraw. W ustach już w ogóle dzieją się cuda: nadal miękko, ale jednak z pewną filuterną, dziką szorstkością - rozpościera się mlecznie-słodkie mango lassi z niesamowitą lekkością i świeżością mango, a przy tym... Masło kakaowe, które również odznacza się zaskakująca lekkością i świeżością, co nie przeszkadza odnaleźć w nim nut tytoniowych oraz kadzidlanych, które nadają całości kompozycji wybornej ekskluzywności. Ta czekolada naprawdę zabiera w podróż... Jest jedną z droższych białych tabliczek w mojej degustacyjnej historii, ale było warto...


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, mango Alphonso.
Masa netto: 70 g.

wtorek, 25 października 2022

Pacari Green Olives ciemna 60% Ekwador z zielonymi oliwkami


Klasyczna ciemna sześćdziesiątka od ekwadorskiego Pacari jest świetną bazą do wielu połączeń, o czym przekonałam się wielokrotnie. Jednakże dziś opisywana fuzja, pojawiając się w sklepie Sekretów Czekolady, wzbudziła moje szczególne zainteresowanie. Połączenia czekolady z oliwkami jeszcze nie próbowałam! Pacari zanurzyło w swej tabliczce 3% suszonych zielonych oliwek - widać je dokładnie w przekroju tafli, a także na jej spodzie.


Pokryta lekkim osadem czekolada pachnie świeżością jeziora o poranku. Prędko przekonujemy się, iż zatopione w tabliczce oliwki nadają jej nieco sypkości, zmieniając odrobinę konsystencję czekolad Pacari, do której jestem przyzwyczajona. Najpierw oliwki wybrzmiewają jako lekowość, przypominając pudrowe, ziołowe pastylki do ssania - z czasem to wrażenie przemija, idąc bardziej w stronę jakichś galaretek. Kakao wydaje się blade i powierzchowne; przy dość znacznej słodyczy czekolady kojarzy się z lukrowaną drożdżówką. Czuć też tłustość i specyficzny posmak oliwek (ciekawie zgrywa się z iluzją drożdżowego ciasta), ale w ciemno można by rzec, że to na przykład jakieś... dziwne rodzynki. 

Generalnie czekoladzie brakowało polotu. Jak dla mnie, wszystko mogłoby być tu mocniejsze: zarówno przekaz płynący z kakao, jak i z oliwek. Pacari zrobiło coś wypośrodkowanego, jakby obawiając się przesady.


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, suszone zielone oliwki 3%, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 576 kcal.
BTW: 6,5/49/39.

niedziela, 23 października 2022

Valrhona Tulakalum Pur Belize ciemna 75%


Dwa lata minęły od mojej ostatniej styczności z francuską manufakturą Valrhona - z radością sięgnęłam po niepróbowaną wcześniej tabliczkę tej marki, dostępną w sklepie Sekretów Czekolady. Wprawdzie zmiana szaty graficznej opakowań moim zdaniem nie wyszła Valrhonie za dobrze (wszystko wygląda mi bardziej pospolicie, a poprzednia prezencja bardzo mocno kojarzyła mi się z marką i miała w sobie coś z ekskluzywności). Skupmy się jednak na samej czekoladzie: to ciemna 75-tka wykonana z belizyjskiego kakao od znanego już nam Maya Mountain. Nazwa tabliczki - Tulakalum - oznacza "razem" w dialekcie Majów.


Soczyście brązowa tabliczka pachnie, no cóż - znów muszę użyć słowa "pospolicie". Jakbyśmy mieli tu w udziale kakao w proszku; ot, taki powszechny w zwykłych czekoladach niezbyt wybujały budyń czekoladowy z malinami. Na szczęście w sferze smaku wszystko wypada już dużo lepiej: spod masywnej i gęstej tłustości oraz kwaśności, coraz mocniej wybrzmiewa wieloowocowa słodycz. Przewija się cała plejada: niedojrzałe papierówki, różowy i biały grejpfrut, niezbyt słodka pomarańcza - acz kwaski stają się ty coraz bardziej soczyste, miąższowe. Czujemy dorodne, lecz zwarte maliny, a także dzikie jeżyny, jeszcze mało nabrzmiałe sokiem. Pojawia się trochę wilgotnej ziemi. I tak, stęskniona za Valrhoną spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego, lecz w gruncie rzeczy, prócz nieco mylącego zapachu - nie można tej czekoladzie niczego zarzucić.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 574 kcal.
BTW: 9,4/43/29.

piątek, 21 października 2022

Ajala Vino ciemna 60% Haiti z winem


Dobrze jest wrócić do lubianej czeskiej marki Ajala! Wszystko to za sprawą sklepu Sekretów Czekolady. Stałam się posiadaczką trzech kolejnych tabliczek z tej manufaktury - jako pierwszą zaprezentuję Wam ciemną o 60% zawartości kakao z Haiti, wzbogaconą o słowackie czerwone wytrawne wino Dominus Bio z winiarni Domin & Kusicky.

Jak to u Ajali, cudnie zdobiona tabliczka uświetnia przebieg degustacji - obcowanie z tym maleństwem jest nader przyjemne. Czujemy zapach drewna i czarnych porzeczek wprost z krzaka, mając pewność, iż smak zaprezentuje jeszcze więcej...


Rozlanie się czekolady po kubkach smakowych przenosi nas na leśną polanę, górska łąkę usłaną kwiatami. Jest miękko, gęsto i soczyście. 60% kakao oferuje znaczną słodycz, lecz jednocześnie raczymy się wieloma szlachetnymi, wytrawnymi nutami. Wilgotny cukier puder zebrał na sobie kwiatowej pyłki, obtoczył prażone ziarna kawy wymieszane z dojrzałymi, wręcz przejrzałymi wiśniami (czuć aspekt fermentacji). Wino wybrzmiewa nam także jako lukrecja, egzotyczne drewno, kadzidło... Z bardziej łagodnych nut: mamy po prostu mnóstwo czerwonych owoców zanurzonych w subtelnym alkoholu i oblanych deserową czekoladą, z przyjemną galaretkowatą, scukrzoną warstewką.

Wino oczywiste i nieoczywiste, tak urokliwie połączone z kakao i trzcinowym cukrem... To smaczna, pełna i radosna czekolada.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, wino Dominus Bio od Domin & Kusicky.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 552 kcal.
BTW: 7,88/36,4/47,39.

środa, 19 października 2022

Latitude Rwenzori ciemna 80% Uganda


Nim zajmę się asortymentem Latitude z dodatkami, najpierw pragnęłam zapoznać się z czekoladami czystymi, stworzonymi przez tą ugandyjską manufakturę. Po Semuliki 70% podkręcam zawartość kakao - dziś przed Wami Rwenzori 80%, zdobyta oczywiście dzięki sklepowi Sekretów Czekolady.


Jasna jak na osiemdziesiątkę, matowa i o specyficznym czerwonawym kolorze tabliczka pachnie prawdziwą eksplozją kwiatów, cytrusów i wilgotnej, a jednocześnie rozgrzanej gleby. W ustach rozpościera suchość i ściąganie skórek cytrusów, ale podobnie jak poprzedniczka niesie ze sobą wodnistą przestrzeń - wszystko wydaje się lekkie i łagodne. Mamy tu mnóstwo różnorakich kwiatów, a także wyraźnie kwaskowatych owoców: limonkę z czarną porzeczką (koniecznie ten miks!), a także trochę agrestu i rabarbaru - wszystko w wyważony sposób dosłodzone jakby syropem z agawy. Przypomniałam sobie sernik z wyraźnym limonkowym akcentem, jaki jadłam w jednej z poznańskich restauracji - to było wręcz namacalne skojarzenie. 

Ugandyjskie kakao dało kolejny popis... Mam nadzieję, że dodatki w następnych czekoladach Latitude jedynie uświetnią jego wielorakie walory!


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 629 kcal.
BTW: 11/49/40.

poniedziałek, 17 października 2022

Fjåk Dark & Cider ciemna 70% Tanzania z suszonymi jabłkami i cydrem


Tanzańskie kakao z doliny Kilombero poznałam już w interpretacji norweskiej manufaktury Fjåk w klasycznej siedemdziesiątce i było to dziwaczne, dość męczące doświadczenie. Tamta czekolada okazała się przerażająco słodka, jak na 70% masy kakaowej. Teraz miałam doświadczyć jej w połączeniu z suszonymi jabłkami i cydrem... Mogło być różnie! Jednak jakoś byłam dobrej myśli. Tabliczkę wzbogaconą o regionalne jabłkowe smakołyki z Hardangerfjord kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.


Zamykając oczy i wąchając taflę czujemy się, jakbyśmy obcowali ze świeżo obranymi skórkami jabłka. Dość twarda, w smaku rozpościera przed nami prawdziwą jabłkową krainę - najpierw przede wszystkim słodką. Przerabiamy twarde zielone jabłuszko, potem warianty dzikie z rumieńcem oraz odrobinę papierówek. Spod nich wychodzi kwaskowatość, nieco oranżadowa - oto cydr. Niewielką zawartość alkoholu w nim można całkiem pominąć jeśli chodzi o opis bukietu czekolady. Z czasem jesteśmy coraz bardziej zalepieni, choć bez silnego film - po prostu jak po zjedzeniu gęstego, owocowego musu. Identyfikujemy również dojrzałe brzoskwinie oraz charakterystyczny posmak nektarynki.

Koniecznie muszę zaznaczyć, iż suszone jabłka zostały tu zmielone na pył i zupełnie nie odznaczają się w strukturze czekolady. Jabłkowe dodatki nadały tej tanzańskiej tabliczce lekkości, jakoś uwolniły ją spod syropowego jarzma. Wspaniale degustowało się Dark & Cider w majowy niedzielny poranek.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, suszone jabłko, cydr.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 53 g.

sobota, 15 października 2022

Zotter Heidelbeer + Haselnuss jagodowa z nugatem z orzechów laskowych


Rozsmakowałam się z zotterowskiej serii drunter & drüber i mogłaby się dla mnie nie kończyć! Na szczęście jest dość liczna i jeszcze przez chwilę będę cieszyć się odkryciami w jej ramach. Dziś przed Wami, zakupiona na foodieshop24.pl, Heidelbeer + Haselnuss, a więc bardzo leśna tabliczka. Siłą rzeczy, zabrałam ją ze sobą do lasu i tam się nią delektowałam. Jagodowa kuwertura otula nugat z orzechów laskowych, stworzony na bazie mlecznej czekolady, kryjący w sobie kawałki tychże orzechów. Jedynie 4% suszonych jagód zdołało zabarwić na bardzo ciemny kolor białą czekoladę stanowiącą górną część kompozycji.

To jedna z poważniejszych tabliczek z kolekcji, co jednak stanowi jej zaletę. Stanowi stabilną i spokojną istotę lasu. Smak warstwy jagodowej jest głęboki, esencjonalnie jagodowy, umiarkowanie słodki - te urokliwe owoce mogą swobodnie wybrzmieć na białoczekoladowej bazie, która zdaje się tu neutralna. Nugat jest już słodszy, ale na tyle intensywnie orzechowy, że wszystko nadal zachowuje leśną powagę. Przecudnie smakują orzechy laskowe, wyrazistsze chyba w samej masie nugatowej, niż jako kawałki. Wszystko pięknie do siebie pasuje i jest tak naturalnie proste...


Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy 24%, orzechy laskowe 21%, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko w proszku, suszone jagody 4%, pełne mleko w proszku, lecytyna sojowa, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), pełny cukier trzcinowy, sól.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 583 kcal.
BTW: 6,9/42/46.

czwartek, 13 października 2022

Georgia Ramon Bali Jembrana KSS Cooperative Trinitario ciemna 75% Indonezja


Dziś za sprawą sklepu Sekretów Czekolady oraz niemieckiej manufaktury Georgia Ramon przenosimy się na indonezyjską wyspę Bali, gdzie w jej zachodniej części (w prowincji Jembrana) działa kooperatywa Kerta Semaya Samaniya. To właśnie z uprawianego przez jej członków kakao trinitario powstała ciemna tabliczka 75%. Smuci mnie nieco, iż Georgia Ramon zrezygnowała z bardziej szczegółowych opisów plantatorów oraz obróbki ziaren - teraz informacje na opakowaniu są skromne...

Głębokiej barwy tafla pachnie zarówno duszno, jak i soczyście - prostym skojarzeniem przenosząc nas w tropiki. Jest ziemiście, kawowo, egzotycznie.

Wspaniała soczystość i gęstość rozpościera się w ustach, pieszcząc je wielorakimi rodzajami palonego cukru. Mamy owoce w karmelu - truskawki, słodkie mango, miękki ananas. Dalej idziemy w stronę karmelizowanych orzechów laskowych i arachidowych. Następnie serwowana nam zostaje świeżo palona kawa o owocowych nutach, podkreślona odrobiną surowego cukru trzcinowego. Z czasem, pojawia się urocza maślaność, przełamana cynamonem - niczym w rozgrzanym masełku doprawionym na słodko do podania na przykład z knedlami. Uwielbiam wariacje Georgia Ramon w takim żywiołowym stylu! 


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 542 kcal.
BTW: 13/42/31.

wtorek, 11 października 2022

Original Beans Vegan Milk Esmeraldas migdałowa 50% Ekwador


Nie mogłam przegapić nowości od Original Beans! Ta szwajcarska manufaktura poszła za ciosem i wypuściła wegańską wersję swojej mlecznej tabliczki z ekwadorskiego kakao Arriba z wybrzeża Esmeraldas - używając mielonych migdałów i białka migdałowego jako zamiennika mleka krowiego, a przy okazji podbijając zawartość kakao do 50%. Vegan Milk Esmeraldas zdobyłam dzięki sklepowi Sekretów Czekolady.


Producent zapowiada nuty gianduji oraz słodu jęczmiennego, ja zaś w zapachu poczułam po prostu kakaową owsiankę na migdałowy mleku, podaną z bananami i malinami. Kosztując czekolady, w pierwszym momencie zgłupiałam - doznałam silnego skojarzenia z... mleczną Goplaną i jej specyficznym posmakiem! Niech będą to owe orzechowo-słodowe akcenty przytoczone na opakowaniu. Bardzo kleista, lecz dobrze rozpuszczająca się - kontynuowała konotacje z bananową owsianką. Myślałam również o niezbyt dojrzałych malinach, podjedzonych na prędko gdzieś w lesie, nawet z ogonkiem i listkiem. To także umiarkowanie palona kawa z delikatnym, migdałowym mlekiem. Całość jest nieprzesadzona w słodyczy, więc różnorakie smaki spokojnie sobie przez nią przepływają, na bardzo przyjemnej i mocnej konsystencji. Cudownie było wrócić do Original Beans!


Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mielone migdały 12%, białko migdałowe 5%.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 591 kcal.
BTW: 9/43/38.

niedziela, 9 października 2022

Fossa Cascara Chocolate ciemna z cascarą


Za sprawą czeskiej manufaktury Ajala miałam już okazję skosztować czekolady z cascarą, czyli skórką owoców kawy z fragmentami miąższu. Teraz, także dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, mogłam zapoznać się z takowym połączeniem w wykonaniu singapurskiej marki Fossa. Tak jak w przypadku Ajali, cascarę zestawioną z ciemną czekoladą. Niestety w przypadku dziś opisywanej tabliczki nie wiemy nic o pochodzeniu kakao, ani nawet o jego procentowym udziale. Wiemy za to, iż duet z cascarą był możliwy dzięki współpracy Fossa z PPP Coffee.


Matowa tabliczka posiada bardzo wyrazisty, świeży i soczysty zapach: wariacji na temat kawy i wiśni. W ustach rozpuszcza się prędko i miękko, mając w sobie wtedy coś z konsystencji gładkiego jogurtu. Świeżość tej czekolady jest wręcz morska i po zaznajomieniu się już z cascarą teraz łatwo mi pookreślać oryginalne akcenty tu zawarte - idealnie pasuje mi tu po prostu stwierdzenie, jakoby "sok z kawy" został zaklęty w czekoladę. Jest to sok z iluzją wiśniową, a także likierową. Z czasem połączenie kieruje nas w stronę rodzynek najlepszej jakości (może maczanych w dobrym alkoholu), a także suszonych śliwek. 

Kolejny raz, cascara okazała się niesamowicie wdzięcznym dodatkiem, w urokliwy i niepowtarzalny sposób przemieniającym czekoladę. Życzyłabym sobie większej popularności tego surowca.


Skład: tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, ziarna kakao, cascara.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 582 kcal.
BTW: 2,4/49,5/37,3.

piątek, 7 października 2022

Raaka Strawberry Peach Cobbler ciemna surowa 68% Tanzania z truskawkami, brzoskwinią i płatkami owsianymi


Póki co ostatnia Raaka w moich zapasach brzmiała wyjątkowo kusząco. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady ciemna czekolada z 68% surowego tanzańskiego kakao Kokoa Kamili skrywa w środku skrzętnie wymieszane truskawki i brzoskwinie doprawione wanilią, zaś z zewnątrz posypana jest płatkami owsianymi otulonymi syropem klonowym i cynamonem. Dla mnie - wielkiej fanki porannej owsianki - jedno wielkie mniam!


Tafla pachnie przypaloną i duszną truskawkową owsianką, co w zasadzie zupełnie nie sugeruje eksplozji, jakiej wkrótce mamy doznać. W ustach bowiem każdy kęs ścieli się nieco zalepiającą, soczystą gęstością, w której ziemisto-kawowa czekolada przeniknięta została mocno żywiołowością truskawek i brzoskwiń. W swych nutach przypominają one galaretki, bądź dżem z wytrąconą galaretką - w tym wypadku to wrażenie ma dużo orzeźwiającego uroku. Płatki owsiane pomimo swej lekkiej karmelowości pozostają mięciutkie i nienarzucające się w swej strukturze. Dzięki powyższym aspektom, całość przypomina cieplutką, kakaową owsiankę z galaretkowo wyolbrzymioną, acz przytulną owocowością. Spodziewałam się czegoś miłego i właśnie to dostałam - super!


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, truskawki, brzoskwinie, płatki owsiane, syrop klonowy, oliwa z oliwek, cynamon, wanilia, sól.
Masa kakaowa min. 68%.
Masa netto: 51 g.

środa, 5 października 2022

Millésime Ouganda Terroir Semuliki Forest Region De Bundibugyo 2019 Rhum ciemna 75% z rumem


Dziś przed Wami druga alkoholowa tabliczka od belgijskiej manufaktury Millésime, o której wspominałam przy okazji recenzji wersji z whisky. Tym razem zastosowano rum, niestety ponownie niewiadomego pochodzenia. Czekoladowa baza jest taka sama: ciemna 75%  z ziaren forastero i trinitario z Ugandy, zebranych w 2019 roku w regionie Bundibugyo - Parku Narodowego Semuliki Forest. Rumową koleżankę kupiłam oczywiście również w sklepie Sekretów Czekolady.


O ile opcja z whisky wywarła na mnie całkiem dobre wrażenie, o tyle tutaj rzeźbiona tabliczka o przejmującym alkoholowo-drzewnym i melasowym aromacie - już jakoś spuściła z tonu. Jest mocno kwaśna i dość sucha, sprawiając jogurtowe wrażenie, a może bardziej kefirowe - na dodatek granulkowo-wodniste. Wyczuwamy niezgorszy, słodowy alkohol, lecz prezentuje się dość płasko - kompozycja aż prosi się o więcej soczystości, jak chociażby potrafił to zrobić Dick Taylor... Ewentualne owocowe nuty (gruszka, jabłko, trochę suszonych moreli i śliwek) sprawiają wyblakłe wrażenie. Och Millésime, ileż ja mam ambiwalencji wobec Ciebie...


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, rum.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 560,23 kcal.
BTW: 7,58/43,48/33,61.

poniedziałek, 3 października 2022

Zotter Himbeer + Mandel malinowa z białym nugatem migdałowym


Himbeer + Mandel jest wyjątkowa w kolekcji drunter & drüber od Zottera, ponieważ nugat występuje w wersji białej. Nie dziwi to, gdy cofniemy się do kolekcji G.Nuss, w której migdałowy nugat również był jedynym białym reprezentantem, a przecież drunter & drüber jest połączeniem G.Nuss z owocowymi kuwerturami. Wszystkie moje Zotter kupiłam na foodieshop24.pl, gdzie z najszczerszą rekomendacją Was odsyłam.

Będąc na świeżo po degustacji Erdbeer & Cashew, cudownie było mi zanurzyć się w podobnej słodkiej delikatności - ponownie wśród sudeckich lasów. Lekko kwaskowate, ale przy tym dojrzale soczyste maliny łączą się z błogim białym nugatem migdałowym w rozkosznym uścisku (i w ogóle jak to ślicznie wygląda w kontraście barw!). Wanilia, cynamon, chrupiące migdały, cała ta specyfika tego zapadającego w pamięć nugatu... Dodanie do tego wyrazistych malin było strzałem w dziesiątkę, w niebanalny sposób pozwalającym nam podróżować w krainie łagodności. Och, będę tęsknić za drunter & drüber, gdy już przetestuję całą serię...


Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy 27%, migdały 22%, odtłuszczone mleko w proszku, suszone maliny 5%, pełne mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, wanilia, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), sól, płatki róż, cynamon.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 574 kcal.
BTW: 7,8/40/46.

sobota, 1 października 2022

Beskid Cinnamon Kolumbia Tumaco Darkmilk mleczna 55% z cynamonem


Nasza rodzima manufaktura Beskid zaprezentowała nam już w kilku odsłonach kolumbijskie kakao z okolic miasta Tumaco. Tym razem, mleczną czekoladę o 55% zawartości tych ziaren uświetniono cynamonem ze Sri Lanki. W pierwszomajowym słońcu Sudetów Wałbrzyskich, pośród traw - rozkoszowałam się tą tabliczką kupioną w sklepie Sekretów Czekolady.


Ciepło słońca harmonijnie połączyło mi się z ciepłem czekolady. Jasna, przytulna, cynamonowa w zapachu, jak i w smaku. Jest to bardzo łagodny, szlachetny cynamon - nieco miodowy, tworzący wraz z czekoladą iluzję kawy zbożowej z mlekiem i miodem. Nie ominęła nas charakterystycznie wciągająca i leciutka szorstkość beskidowej czekolady, o której przy niektórych niedawnych pozycjach już zaczynałam zapominać. Kostka za kostką, niepostrzeżenie znikała, otulając...


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy nierafinowany, mleko w proszku 15%, cynamon Sri Lanka 0,5%.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 60 g.