Po Maracuja + Orange, przyszedł czas na kolejną propozycję Zottera z nowej serii Infusion, łączącej klasyczne ciemne 70% czekolady z owocowymi kuwerturami. Preiselbeer In Kakao również kupiłam na foodieshop24.pl. W niej, pośród kakao (zapewne jest to blend), miejsce znalazły suszone owoce żurawiny skryte w znanej mi, ryżowo-kokosowej czekoladzie. Miks dwóch tak skrajnych rodzajów czekolad jest jednak na tyle ścisły, iż ponownie można w ciemno obstawiać zwykłą ciemną czekoladę, prezentującą po prostu owocowe nuty smakowe...
...a te nuty smakowe zaskakują, gdyż najpierw zupełnie nie kojarzą się z tym, czego należy się spodziewać. Czuliśmy strudel jabłkowy z bakaliami (przede wszystkim rodzynki, dopiero gdzieś dalej żurawina). Ryż z kokosem, w tym swoim niewielkim udziale w całości zdominowanej przecież przez kakao, tworzą coś na kształt iluzji delikatnego ciasta. Było zdecydowanie mniej żywiołowo niż w marakujowo-pomarańczowej poprzedniczce i gdybym nie jadła Preiselbeer In Kakao w górach (a dokładnie na szczycie mojego ukochanego, kaczawskiego Świątka) - zapewne bym się znudziła.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 582 kcal.
BTW: 6/42/42.