Bardzo cieszyłam się na degustację kolejnej owocowej tabliczki od nowojorskiej manufaktury Raaka. W Pomegranate Orange surowa ciemna czekolada o 70% zawartości dominikańskiego kakao Zorzal została wzbogacona o granat (w formie proszku i syropu) oraz pomarańczę. Ponadto, co warto zaznaczyć, jedynym użytym słodzikiem jest syrop daktylowy. W zróżnicowany asortyment Raaka zaopatrzam się w niezastąpionym sklepie Sekretów Czekolady.
Wizualnie w tabliczce nie odnajdziemy żadnych śladów zastosowanych dodatków - wszystko zostało wmieszane w czekoladową masą. Całość pachnie wręcz perfumowanym, przesadzonym sokiem z granatu, co mi pasowało, bo uwielbiam granaty!
Czekolada w ustach układa się lepko i soczyście, otulając nutami octu winnego, wina z granatu, soku z kwaśnych winogron, daktyli, maślanki ze świeżym miąższem z pomarańczy... Niby dużo się dzieje, ale w zasadzie kompozycja jest spójna i prosta - jedno wypływa z drugiego i świetnie się zgrywa. Dalej nasilają się skojarzenia z suszonymi czarnymi porzeczkami oraz gęstymi "fusami" z wieloowocowego kompotu, w którym znamienite miejsce musiał znaleźć również agrest. Ot, niby nic... A jednak dużo i całkiem przyjemnie - tak to z Raaka bywa!
Skład: ziarna kakao, cukier daktylowy, tłuszcz kakaowy, granat w proszku, syrop z granatu, pomarańcza.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 51 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz