niedziela, 18 maja 2025

Auro Salted Peanut mleczna owsiana 47% Filipiny z solonymi orzechami arachidowymi


Druga propozycja z kolorowej kolekcji filipińskiego Auro zakupionej na sklepczekolada.pl to mleczna owsiana czekolada z dodatkiem solonych, kruszonych orzechów arachidowych. Mamy tu 47% kakao, oczywiście z Filipin. Wystarczyło otworzyć opakowanie by poczuć, jak obłędnie orzechowe będzie to doznanie. W aromacie czuć również owies i odrobinę... pieprzu.

Kompozycja faktycznie jest intensywnie orzechowa, aż bardziej kojarząca się z jakimś dobrym batonikiem, a nie czekoladą. Małe kawałki orzechów świetnie zgrywają się z dość zwartą strukturą czekolady - mleko owsiane jednak nie daje aż takiego aksamitu, jak krowie. To pyszna owsianka zaklęta w tabliczkę - pełna masła orzechowego i kakao, zaś samo kakao wnosi jeszcze nuty karmelu, gryki w miodzie, puddingu chia. Super przyjemny smakołyk.
 
 
Skład: cukier trzcinowy, miazga kakaowa, owies w proszku, prażone orzechy arachidowe, sól morska. 
Masa kakaowa min. 47%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 564 kcal.
BTW: 7/37/52.

sobota, 17 maja 2025

Domori Canoabo ciemna 70% Wenezuela

 
Canoabo 70% to jedno z tych cudeniek od włoskiego Domori, które poznałam już 9 lat temu i teraz wraz ze sklepczekolada.pl postanowiłam je sobie odświeżyć. Canoabo to miasto w północnej części Wenezueli i właśnie stamtąd wywodzą się użyte tutaj ziarna Criollo, uprawiane na cennej dla genetyki kakaowców plantacji Hacienda San Jose.

Znów - ciężko mi wrócić do takiego górnolotnego słownictwa, jakiego używałam drzewiej podczas opisywania Domori… Teraz, zapach Canoabo to dla mnie górska roślinność owiana wiatrem; taki przyjemnie świerzbiący aromat. W ustach ścieli się z pewnym wrażeniem musowania i drapania, a przy tym z esencjonalną gęstością. To iluzja daktyli - soczystych, karmelowo słodkich i pełnych jędrnego miąższu; mamy też coś z wilgotnej gliny. Jest tu jakaś surowa egzotyka, dzika łąka - a wśród niej świeżo przypieczone rogaliki cienko posmarowane masłem i konfiturą z aronii oraz czarnej porzeczki. Dobrze było znów zanurzyć się w gęstwinie Canoabo...

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier.
Masa kakaowa min. 70%.
Wartość energetyczna w 100 g: 556 kcal.
BTW: 9/38/40.

niedziela, 11 maja 2025

Beskid Kongo Virunga ciemna 70%


Znam już parę wspaniałych czekolad wykonanych z kakao uprawianego przez kongijską kobiecą kooperatywę Femmes De Virunga - teraz po te ziarna sięgnęła również ukochana manufaktura Beskid Chocolate. Przenosimy się do wiejskich okolic Parku Narodowego Wirunga w północnym Kivu, w Demokratycznej Republice Konga, wśród gór Ruwenzori. Tak bogate gleby, klimat, no i piękna inicjatywa pośród nich - wręcz muszą zrodzić wyjątkowe kakao.

A w tej wyjątkowości mnóstwo jest subtelnych spraw. Sam zapach jest bardzo lekki, przypomina banany z truskawkami podane z czarną, niezbyt mocno zaparzoną herbatą, lekko już przestudzoną. W strukturze dość lepka i gęsta - dla mojego męża mroczna w wyrazie, dla mnie niewinna i prosta, słodko beztroska. Takież to mamy rozbieżne podejście do mroku... Z biegiem degustacji narasta wrażenie bardzo klasycznej kakaowości z nutami herbacianymi, a miła słodycz bazuje przede wszystkim na iluzji bananowego kleiku z mięciutkimi brzoskwiniami i truskawkami, na pełnoziarnistej kaszy manny.
 
 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Wartość energetyczna w 100 g: 505 kcal.
BTW: 10/22/52.

sobota, 10 maja 2025

chocoTales of Warsaw mleczna 60% Filipiny Regalo infuzowana pieprzem syczuańskim


Po wyjątkowym wyjeździe do Portugalii w ramach mojego kursu nauczycielskiego należało sięgnąć po wyjątkową czekoladę. Padło na kolejny spośród samych hitów od chocoTales of Warsaw - mleczną tabliczkę o aż 60% zawartości filipińskiego kakao Regalo, w której masło kakaowe zostało infuzowane pieprzem syczuańskim. Dzieło powstało we współpracy z rzemieślniczą piekarnią Świeżo. ChocoTales of Warsaw obiecuje, iż kompozycja nie będzie ostra - ma dać doznania niczym "mrożona herbata z cytryną pod palmami na Filipinach).

Czekolada pachnie pieprznie i... trochę jak jakiś środek do czyszczenia, ale wbrew pozorom jest to przyjemne i naturalne. Po prostu nie mam zamiaru doszukiwać się subtelniejszych skojarzeń, jeśli jakieś przychodzi do mnie tak wyraziście. W cudnej miękkości konsystencji, słodka mleczność przeplata się ze się z świeżością pieprzu i owocowością kakao, dając bezpośrednie skojarzenia z egzotyką - mnie przenosząc we wspomnieniach przede wszystkim do podróży do Meksyku. Ma też w sobie coś, co kojarzy się z jędrnymi żelkami oraz smażonym na maśle bananem w przyprawach. Pieprz jest bardziej ziołowy, niż pikantny, dzięki czemu wspaniale uzyskano balans intensywności i delikatności. To ideał wyważenia skrajnych stron. Wielkie brawa za taką rozwagę.


 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy infuzowany pieprzem syczuańskim, mleko w proszku, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 572 kcal.
BTW: 8/40/44.

niedziela, 27 kwietnia 2025

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Uganda


Mleczną 48% z ugandyjskich ziaren Semuliki Amelonado od Sopockiej Manufaktury znam już z wersji z migdałami, solą i karmelem. Tym razem sięgnęłam po wariant bez dodatków. Już po otwarciu opakowania dociera do nozdrzy cudowna ziołowość, którą tak bardzo uwielbiam w czekoladach Sopockiej Manufaktury. To duszna łąka tuż po burzy... Niby swojsko, ale te aromat przenosi też gdzieś bardzo daleko...

Smak to przede wszystkim aksamitny ser twarogowy z ziołami, polany karmelem - taki szał! Można się w tym całkowicie zatopić - jest to nieoczywiste, ale tak bardzo pasujące tutaj. Z czasem wyłaniają się egzotyczne owoce - trudno mi je nazwać. Jest trochę lucumy, trochę cascary i soku z kakaowca, a także orzechy nerkowca podsmażone w orientalnych przyprawach. I miękkość, rozkoszna miękkość. Dziękuję za te doznania!
 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592,1 kcal.
BTW: 7,2/41,1/41,6.

sobota, 26 kwietnia 2025

Auro Calamansi Cheesecake biała owsiana 34% Filipiny z kalamondyną i korzennymi ciasteczkami


W ofercie sklepczekolada.pl znajduje się szalenie kolorowa seria mlecznych i białych czekolad Auro z dodatkami. Ta filipińska marka dotąd kojarzyła mi się z elegancją, więc taka kolekcja jest ciekawym zaskoczeniem. Dziś przed Wami biała czekolada na mleku owsianym, o 34% zawartości filipińskiego masła kakaowego, w której zatopiono kruszone ciasteczka korzenne i wzbogacono o ekstrakt z kalamondynki (cytrus będący hybrydą mandarynki i kumkwatu).

Tabliczka ślicznie się prezentuje. Kawałki ciasteczek są w niej delikatnie widoczne i są one na tyle kruche oraz miękkie, że dobrze komponują się z dość zwartą strukturą czekolady (jednak mleko owsiane daje inne efekty niż krowie). Całość pachnie i smakuje świeżym drożdżowym ciastem z nutą cytrusową i korzenną. Masło kakaowe wybrzmiewa bardzo subtelnie, a cukier trzcinowy maluje słodycz bardzo miodową. Jest ciepło i przytulnie, z klasą - nie tak wariacko, jak sugerowałoby opakowanie.
 
 
Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, owies w proszku, ciasteczka korzenne (mąka pszenna, cukier, oleje roślinne, syrop cukru krystalicznego, soda oczyszczona, mąka sojowa, sól, cynamon), ekstrakt z kalamondyny, ekstrakt waniliowy, sól morska.
Masa kakaowa min. 34%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 538 kcal.\
BTW: 4/33/58.

poniedziałek, 21 kwietnia 2025

Beskid Brazylia Fazenda Ararauna ciemna 70%

Fazenda Ararauna to brazylijska, ekologiczna plantacja położona w dolinie rzeki Alianca Una w stanie Bahia. Z niej pochodzą ziarna wykorzystane do stworzenia siedemdziesiątki do Beskid Chocolate, która ma charakteryzować się głębokim i intensywnym smakiem jabłka, kawy i pieprzu.

Kawa i pieprz? Być może, ale nie w takiej formie, jaka przychodzi do nas z pierwszym skojarzeniem. To bardziej lekko palona południowoamerykańska kawa, o bardzo owocowym wyrazie. Pieprz? Jakiś kolorowy, delikatny, może nawet doprawiający właśnie taką owocową kawę. Lecz przede wszystkim ta czekolada to koktajl. Tropikalny, na jogurcie - gdzie więcej jest owoców, niż jogurtu. Delikatny ananas miękko komponuje się z guanabaną, papają, guawą. Po degustacji jakiś smaczek lekko drapie w podniebienie przy jednoczesnym poczuciu wypełnienia soczystością.

 
 
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 505 kcal.
BTW: 10/38/52.

niedziela, 20 kwietnia 2025

Domori Trinitario Venezuela ciemna 70%

 
 
Zamawiając Domori na sklepczekolada.pl wydawało mi się, że już kosztowałam serię Trinitario ze zwierzakami (kiedyś występowały w mniejszej gramaturze), ale... nie mogłam znaleźć ich w archiwum mojego bloga, więc wychodzi na to, że ich nie próbowałam. Dziś więc dla Was, po raz pierwszy - 70% Trinitario Venezuela. Podczas degustacji nadal miałam poczucie, że skądś ją znam, bo podobne akcenty lubiły pojawiać się w innych tabliczkach od włoskiego Domori.
 
 
Pierwsze wrażenia smakowe i zapachowe to nadzienie karmelowo-wiśniowe dobrej praliny, okraszone rumem. Cała kompozycja utrzymana jest właśnie w takim klimacie, nieco ciężkim, ale też soczystym. Ciągnie się wrażenie gęstego trunku alkoholowego, może likieru - przeplatane z odczuciem lekko sfermentowanych owoców - przejrzałych truskawek, obitego jabłka. 70% Trinitario Venezuela jest bardzo klasyczna i znajoma w wyrazie.
 

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 567 kcal.
BTW: 8/39/41.

sobota, 19 kwietnia 2025

chocoTales of Warsaw mleczna 47% Filipiny Regalo z palonym masłem, karmelizowanym mlekiem i wędzoną solą Maldon

 
Ledwo co nowość od chocoTales of Warsaw trafiła do moich rąk, a już pojawia się recenzja! To propozycja wydana specjalnie na Wielkanoc, więc nie chciałam odkładać degustacji. To mleczna 47% z filipińskiego kakao Regalo (czyli znana już opcja), ale na cukrze kokosowym i wzbogacona o karmelizowane masło klarowane (aż 13% całości), a na dodatek posypana wędzoną, angielską solą Maldon. To wręcz bardziej deser niż czekolada - Przemek z chocoTales of Warsaw ostrzegał mnie, że tabliczka będzie mieć miękką konsystencję gianduji i warto ją schłodzić przed próbowaniem. Ja nie schłodziłam - jakoś nie byłam w stanie jej tego zrobić.


 
Faktycznie czekolada jest mięciusia i prawie rozpada się w rękach, ale to dla mnie urok właśnie tego wyjątkowego produktu. W ustach układa się prawie jak zastygnięta, dobra czekolada do picia, a jest przy tym ogromnie masywna, gęsta i lepka. Jej smak jest doprawdy obezwładniający - dystyngowany i perwersyjny zarazem, na granicy przesady. Obłędnie maślana, karmelowa, palona, kakaowa, bardzo głęboko mleczna. Jest tak bardzo słodko-słowa, a przy tym mająca w sobie pewną powagę kakao, że dla niektórych to może być za dużo. Natomiast dla mnie - to prawdziwe świętowanie i wiosenny przepych.
 

Skład: miazga kakaowa, cukier kokosowy, pełne mleko w proszku, masło klarowane, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, wędzona sól Maldon.
Masa kakaowa min. 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 598 kcal.
BTW: 9/44/40.

sobota, 12 kwietnia 2025

Beskid Dubajskie Jajo mleczna 42% nadziewana pistacjami z białą czekoladą, ciastem kataifi i tahini

 

 
Już za tydzień Wielkanoc, więc Dubajskie Jajo od Beskid Chocolate idealnie pasuje do tego okresu. To odzwierciedlenie zwykłej mlecznej dubajskiej z Beskidu pod postacią czekoladowego jajka nadziewanego dobrze nam już znaną beskidzką pastą pistacjową.

 
Po przepołowieniu jajka można czuć lekki zawód, że nadzienie znajduje się tylko w jednej połówce. Z drugiej strony, wypełnione w całości jajo byłoby dużo cięższe i zapewne trudno by było utrzymać jego formę. Na pewno zaletą jaja jest to, iż łatwiej jest nam skosztować osobno czekolady, a osobno nadzienia. Generalnie smakowo miły powrót do tego, co już rozpoznawalne. To będzie sympatyczny upominek wielkanocny dla każdego łasucha.
 

 Skład: czekolada mleczna (cukier, ziarna kakao, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa), nadzienie pistacjowe 50% (pistacje, biała czekolada [cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy 32%, lecytyna sojowa], ciasto kataifi [mąka pszenna, woda, olej słonecznikowy, sól, sorbinian potasowy], tahini [sezam], sól).
Masa kakaowa min. 42%.
Masa netto: 90 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 535 kcal.
BTW: 12/37/47.

niedziela, 6 kwietnia 2025

chocoTales of Warsaw ciemna 73% Filipiny Regalo ze słodem żytnim i kolendrą


Po wspaniałym doświadczeniu z dubajską od chocoTales of Warsaw, czas wrócić do eksplorowania ich bardziej klasycznych tabliczek, o ile w ogóle można mówić o klasyce przy tak wysokim poziomie, który został już doceniony na International Chocolate Awards. Mleczną filipińską już opisywałam, a dziś ciemna również z ziaren Filipiny Regalo (73%%), lecz masło kakaowe zostało infuzowane słodem żytnim i ziarnami kolendry. Kompozycja ta powstała we współpracy z piekarnią rzemieślniczą Świeżo. Jeszcze raz bardzo dziękuję wybitnie uzdolnionemu Przemkowi z chocoTales of Warsaw za prezent w postaci między innymi tej czekolady.

Tabliczka pachnie oczywiście kolendrą, ale ów aromat przeplata się z nutami kwiatowymi i herbacianymi. Róże, lilie, fiołki... Wszystko to w naparze z hmm… białej herbaty? W konsystencji czekolada jest miękka, ale też pełna, dzięki czemu wszechogarniająca. W smaku mocno kolendrowa, a przy tym nadal kwiatowo-herbaciana, co jest w intrygujący sposób delikatne i mocne jednocześnie (kocham kiedy w czekoladzie spaja się właśnie taki dualizm). Czuję się, jakbym odpoczywała na ciepłej, wonnej łące. Z czasem narastają akcenty karmelowo-miodowe przełamane pieprznością, co podkręca charakter całości. Ach, jakże cudownie, że ta manufaktura działa i się rozwija!

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy infuzowany słodem żytnim i ziarnami kolendry, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 73%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 580 kcal.
BTW: 7/42/42.

sobota, 5 kwietnia 2025

Sopocka Manufaktura ciemna 70% Nikaragua Ingermann O'Payo

Po dubajskiej z Sopockiej Manufaktury mocno zatęskniłam za specyficznym charakterem ich bardziej klasycznych czekolad, więc z radością napawałam się czystą ciemną czekoladą z ich oferty. Dziś mam dla nas ciemną siedemdziesiątkę z ziaren z plantacji Ingermann O'Payo położonych w Nikaragui. Według Manufaktury, czekolada cechuje się nutami kawowymi i owoców tropikalnych.

Mnie uraczył pikantny zapach, a w smaku intrygujący atak owoców i ziół - właśnie tego oczekiwałam! Sopocka Manufaktura raczy nas interpretacją nikaraguańskiego kakao pełną lekko sfermentowanych jabłek i pomarańczy w pikantnych (orientalnych i korzennych) przyprawach. Od razu czuć, iż jest to Sopocka! Z czasem narasta lepka kwaśność - coraz więcej konfitury porzeczkowej. Dalej pojawia się również cascara - tak, więcej czuję tu miąższu owoców kawy, niż jej ziaren. Degustację wieńczy mokry piernik nadziewany ogromną ilością powideł śliwkowych - sam piernik jest korzenny, ale powidła również i mają w sobie więcej egzotyczności, niż swojskości. Wspaniała czekolada.

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 559 kcal.
BTW: 6,7/34/55.

niedziela, 30 marca 2025

Auro Don Papa Rum ciemna 70% Filipiny z rumem

 
Dzięki sklepczekolada.pl wróciłam do filipińskiej manufaktury Auro, której sporą część asortymentu przetestowałam parę lat temu. Dziś mam dla Was niebanalne połączenie - 70% ciemnej czekolady z ziaren plantacji Saloy (na zachód miasta Davao) z filipińskim rumem Davao. Nie piję już w ogóle alkoholu, więc takie fuzje są dla mnie wariackie w odbiorze - zbyt wysoka alkoholowość będzie mnie odrzucać, ale docenię ciekawe nuty, jakie dobrej jakości trunek może wnieść do kompozycji.


W zapachu wyczuwamy najpierw ryż z jabłkiem i cynamonem, po czym z dużą mocą wyłania się alkohol. W zapachu to budzi kontrowersje, ale w smaku okazuje się atrakcyjne. Jest intensywnie rumowo i kakaowo zarazem - mieszają się tropikalne owocowe nuty płynące zarówno z kakao, jak i z rumu. Łączy je także soczysta paloność, poczucie lejącej się melasy. Konsystencja jest lepka, co przy znacznej słodyczy staje się obezwładniające. Czekolada pozostawia w ustach smakowity film. Chwilami przebija się coś ziołowo-lekowego, ale ogólne wrażenie jest pełne rześkości i głębi.
 
Skład: miazga kakaowa, nierafinowany cukier trzcinowy muscovado, tłuszcz kakaowy, rum.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 547 kcal.
BTW: 7/37/45.

sobota, 29 marca 2025

Domori Cacao Criollo 70% Chuao ciemna Wenezuela

Kiedy Sekrety Czekolady powróciły w nowej formie, kryjąc swą ofertę w asortymencie sklepczekolada.pl - postanowiłam zamówić tabliczki, których próbowałam już dawno temu, a więc nie miały szans pojawić się na moim koncie na IG. Z wielką radością zakupiłam na przykład klasyczne single-origin od włoskiego Domori. Na przykład opisywaną dziś wenezuelską Criollo Chuao 70% degustowałam... już 9 lat temu! Nie ma co ukrywać - tak czy siak jest to na pewno inna czekolada. Przeraziłam się, gdy wróciłam do recenzji sprzed tylu lat. Nie potrafię dziś tak szczegółowo opisywać wrażeń z degustacji... Totalnie inne wrażenia, niż 9 lat wstecz...

Domori na opakowaniu napisało tak: "ikona Criollo. Nuty orzechów laskowych, kajmaku, lucumy i zapote. Lekko kwaskowata, bardzo słodka i okrągła".  Dla mnie tabliczka cechowała się przede wszystkim niesamowitym zapachem wiśni w czekoladzie, co kultywowane było również w sferze smaku. Czekolada jest bardzo gęsta i sama konsystencja sprawia wrażenie twardych, acz soczystych wiśni. Kompozycja próbuje wpadać w cierpkość, niby lukrecjowo-ziemistą, ale jest przy tym ogromnie klarowna i wiśniowa słodycz prędko wypada na wierzch. Faktycznie jest trochę orzechów laskowych i takich ziemisto-słodkich nut lucumowo-zapotowych (ach te wspomnienia z Ameryki Południowej), z poważnym, ciemnym karmelem. Bo Criollo Chuao od Domori jest pełna powagi i głębi. Można się w nią absolutnie zapaść, a przy tym smakuje w pewien sposób ikonicznie. Ta kolekcja od Domori jest Skarbem, do którego warto wracać poprzez lata.

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 557 kcal.
BTW: 9/37/43.

poniedziałek, 17 marca 2025

chocoTales Of Warsaw Czekolada Dubajska mleczna 40,7% nadziewana pistacjami, ciastem kataifi i tahini

Płynąc na fali dubajskich czekolad - czas na dzieło od chocoTales of Warsaw. W porównaniu do innych rzemieślniczych dubajskich z naszej ojczyzny, jest to najmniejsza tabliczka - zaledwie 95 g. Tak jak u Beskid Chocolate, w nadzieniu użyto dodatku białej czekolady, choć odnoszę wrażenie, że tu jest to mniej wyczuwalne.

Zgrabniutka dubajska posiada doprawdy idealne proporcje, a przy okazji wielkość pozostawia zdrowy niedosyt. Mleczna czekolada nie tonie pod naporem reszty pobratymców, choć samo nadzienie jest bardzo intensywne. Każdy ma jednak swoje 5 minut. Można zatrzymać się zarówno na słoności; tłustości i smaku pistacji z sezamem, chrupkości ciasta (które mimo wszystko ma w sobie subtelność) oraz delikatności mlecznej czekolady - uroczo słodkiej i miękkiej, uwodzicielsko kakaowej. Na dzień dzisiejszy - moja faworytka w swej kategorii.

 
 
Skład: pistacje 100% (40% masy wyrobu), czekolada mleczna o obniżonej zawartości cukru (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy), czekolada biała (cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, lecytyna sojowa, naturalny aromat), ciasto kataifi (mąka pszenna, mąka kukurydziana, olej słonecznikowy, sól, lecytyna sojowa, sorbinian potasu), tahini (pasta sezamowa 100%), sól. 
Masa kakaowa min. 40,7%.
Masa netto: 95 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 546 kcal.
BTW: 13,3/38,8/38,7.

sobota, 15 marca 2025

Beskid Tajlandia Chanthaburi ciemna 70%

 
Tajskie kakao to nadal rzadkość wśród czekolad single origin, dlatego propozycja od Beskid Chocolate ma naprawdę sporą wartość. Klasyczna siedemdziesiątka powstała z ziaren rzadkiej odmiany Chumphon z regionu Chanthaburi. Opis na opakowaniu wyjątkowo pasuje mi do moich własnych wrażeń: "złożone nuty zielonego jabłka, brzoskwini, limonki i balsamico". Choć pierwszym skojarzeniem u mnie zdecydowanie jest kawa. Mocna, kwaskowata kawa - a zaraz po niej zielone kwaśne jabłko, zanurzone w jogurcie. Brzoskwinia jest niedojrzała i twardawa, pojawia się też czerwona porzeczka - wszystko to oblane limonką i octem balsamicznym. Czekolada jest bardzo orzeźwiająca, niesie ze sobą złudzenie musowania i przeprowadza z ciężkości w lekkość. Oryginalna, udana kompozycja.


Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 505 kcal.
BTW: 10/38/52.

niedziela, 9 marca 2025

Sopocka Manufaktura Czekolada w Stylu Dubajskim mleczna nadziewana pastą pistacjową i sezamową z ciastem kadayif


Zatęskniłam za Sopocką Manufakturą, ale pierwsza czekolada po jaką sięgnęłam z nowej paczki od niej, była zupełnie "niesopocka". A jaka? No, dubajska! Sopocka Manufaktura wypuściła potężnego 185-gramowego kabana i tu od razu zauważę, że takiej masywnej tabliczce z bądź co bądź rozpadającym się nadzieniem przydałoby się solidniejsze opakowanie, niż tylko folijka.

Dubajska jest imponująca w swym wyglądzie. Nadzienie jest bardzo kleiste i lejące się zarazem, niemal nadające się do wyłożenia na talerzyk, bowiem prawie wypływa z przełamanej tafli. Nie da się jeść tego smakołyku małymi kawałkami. Długie niteczki ciasta oblepione są pastą pistacjową i sezamową, bez spoiwa z białej czekolady jak w przypadku Beskid Chocolate. I jest to zupełnie inna rzecz od dubajskich z Beskid Chocolate. Wybija się strukturalność i swoista "tłusta suchość" pistacji i sezamu na bazie z chrupiącego, acz miękkiego ciasta. Mleczna czekolada jest formą do obfitego nadzienia, wnosi słodycz i mleczność, ale jest za mocno przytłumiona przez wnętrze... Natomiast znalezienie równowagi między nadzieniem a czekoladą w przypadku Sopockiej, która potrafi zrobić obłędnie przyprawowe w wyrazie czekolady - stworzyłoby coś obłędnie orientalnego. Nie mniej - to było ciekawe i smaczne doświadczenie, a przy tym ogromnie sycące.
 
 
Skład: cukier, prażone pistacje 21%, niteczki ciasta kadayif (woda, sól, mąka pszenna), tłuszcz kakaowy 13,1%, miazga kakaowa 10,6%, mleko w proszku, pasta z nasion sezamu, sól, lecytyny.
Masa netto: 185 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 572 kcal.
BTW: 12/36/49.

wtorek, 4 marca 2025

Beskid Dubai Chocolate mleczna 50% Madagaskar Akesson Bejofo nadziewana pistacjami z białą czekoladą, ciastem kataifi i tahini

 

 

Jako wisienkę na torcie wśród dubajskich czekolad z Beskid Chocolate zostawiłam nagrodzoną brązem Academy of Chocolate w 2024 roku madagaskarską mleczną single-origin z 50% ziaren Akesson Bejofo. Na jej powierzchni nie ma już zielonkawych infuzji; jest to aksamitna i jednorodna mleczna czekolada z nadzieniem w postaci pasty pistacjowej z białą czekoladą, ciasta kataifi oraz tahini.

110-gramowa tabliczka przyjemnie pachnie świeżą śmietanką, kremem pistacjowym i delikatnym sezamem. Jest to super subtelna czekolada... Nawet trudno mi się w niej doszukuje mocniejszych akcentów tak typowych dla madagaskarskiego kakao. Lekko odświeża czerwonymi owocami i poczuciem kwaskowatej śmietanki, ale jest przede wszystkim błoooogo i miękko. Nadzienie nadal dominuje - nie spodziewałam się niczego innego. Słodycz jest umiarkowania, tłustość jakoś też - mam wrażenie, że Beskid Chocolate złagodził te dubajskie nadzienia - dla mnie in plus. Jest jeszcze smakowiciej niż przy zwykłej mlecznej dubajskiej, ponownie mniejszy kontrast między czekoladą i nadzieniem, które to w łagodny sposób próbują się stopić, lgnąc do siebie.

Wkrótce przetestuję dubajskie czekolady z innych polskich manufaktur.

Skład: czekolada mleczna (ziarna kakao, cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, wanilia), nadzienie pistacjowe 50% (pistacje, biała czekolada [cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy 32%, lecytyna sojowa], ciasto kataifi [mąka pszenna, woda, olej słonecznikowy, sól, sorbinian potasowy], tahini [sezam], sól).
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 110 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 10/43/36.

niedziela, 2 marca 2025

chocoTales of Warsaw mleczna 59% Filipiny Regalo


Nareszcie! W moim posiadaniu tabliczki nowej polskiej manufaktury Choco Tales of Warsaw! Oczekiwałam z niecierpliwością, kiedy Przemek Stachura wypuści coś swojego bean-to-bar. Parę lat wstecz tworzył dla innej rodzimej manufaktury (jakież to były obłędne rzeczy!). Poznaliśmy się osobiście podczas spotkania degustacyjnego na ostatnim Festiwalu Czekolady w Węgierskiej Górce, nie wiedząc początkowo, że my to my. Choco Tales of Warsaw w grubej rury podbiło International Chocolate Awards i byłam pewne, że podbije również moje serducho! Dziś przed Wami mleczna 59% z filipińskiego kakao odmiany Regalo, która zdobyło złoto w 2024 roku w wyżej wspomnianym konkursie.

To jest złoto, absolutnie. Z jednej strony czekolada ma bardzo wyrazistą strukturę, jest twarda i trzaskająca, ale powoli rozpuszczająca się w ogromnie błogi sposób. Trzymając w ustach maleńki kawałek mamy tam mocną bryłę niczym nugat i zrazem lejący się karmel, co wyraża się także w smaku. Jest bowiem obłędnie karmelowo, a zaraz potem cudnie nugatowo (prażone orzechy laskowe z odrobiną nerkowca i migdałów). Ta spójna dwoistość wrażeń trzyma dominację długo i konsekwentnie, obezwładniając z całą mocą delikatności. Z czasem odnajduję egzotyczną gęstwinę; wrażenie kleiku ryżowego z słodkim sosem z tropikalnych owocow oraz sok z czerwonych pomarańczy. Wielka siła jest w prostocie tej czekolady.

 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 59%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 559 kcal.
BTW: 9/37/46.

niedziela, 16 lutego 2025

Beskid Uganda Semuliki ciemna 80%

 

Mam piękne wspomnienia z mleczną ugandyjską tabliczką z Beskid Chocolate, której próbowałam podczas urlopu w Wielkiej Fatrze, a teraz w cieple domku skosztowałam ciemnej wersji o 80% zawartości tego kakao - Semuliki Koko od zrzeszenia Latitude.

Czekolada pachnie głęboką... czekoladowością - takie było moje pierwsze skojarzenie. Konsystencja to trochę proszkowe dropsy, przy jednoczesnej gęstości i odrobinie gumowatości - słowa może niezbyt apetyczne, ale to wszystko było przyjemne w odbiorze. Smakowo? Przede wszystkim właśnie taka klasyczne czekoladowość, z posmakiem dojrzałych wiśni w likierze, syropu z czarnych porzeczek i aronii oraz licznymi akcentami drewna. Producent przywołuje figi i cynamon - jak najbardziej, też to pasuje. Dość poważna i spokojna kompozycja.


Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 520 kcal.
BTW: 11/43/45. 

czwartek, 13 lutego 2025

Beskid Dubai Chocolate biała pistacjowa 32% nadziewana pistacjami z białą czekoladą, ciastem kataifi i tahini

 
Dubajskich czekolad od Beskid Chocolate ciąg dalszy! Mój mąż szczerze wątpił, jakim cudem udźwignie do sobotniej domowej kawusi podwójnie pistacjową tabliczkę, bowiem dziś prezentuję Wam dubajską z białej pistacjowej czekolady. Nadzienie jest w niej takie same, jak w pozostałych dubajskich z Beskid Chocolate - pistacje z białą czekoladą, ciastem kataifi i tahini. Otulenie tego masywnego wnętrza również pistacjową czekoladą wykonało kolosalną robotę!

O ile wersja mleczna z podstawowej trójki była dla mnie najbardziej zrównoważona, tak tu mamy już 100% spójności. Połączenie pistacji z pistacjami sprawia, że nie rozjeżdża mi się odbiór czekolady i nadzienia - idealnie do siebie pasują. Choć czasem mam wrażenie, iż jest tak słodko, że aż gorzko (!), to jak dodamy do tego wszystkiego słoność - odnajduje się magiczny balans. Nawet nie wiem, kiedy solidne 110 g pistacjowej tafli zniknęło... Chwilami miałam wrażenie, że jem super dopracowaną Zotter Handscooped w (nareszcie) większym rozmiarze. Zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona.
 

Skład: czekolada biała pistacjowa (cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, pistacje 15%, lecytyna sojowa), nadzienie pistacjowe 50% (pistacje, biała czekolada [cukier, pełne mleko w proszku, tłuszcz kakaowy 32%, lecytyna sojowa], ciasto kataifi [mąka pszenna, woda, olej słonecznikowy, sól, sorbinian potasowy], tahini [sezam], sól, barwniki).
Masa kakaowa min. 32%.
Masa netto: 110 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 607 kcal.
BTW: 11/44/42.

niedziela, 9 lutego 2025

Zotter mleczna Tanzania 50%


Mleczna Zotter Labooko z 50% tanzańskiego kakao Kokoa Kamili pachnie ciepłym, delikatnym mleczkiem. W niezwykle spójny sposób łączy w sobie skrajności, gdyż z jednej strony jest niesamowicie mięciutka w swej migdałowo-waniliowej słodyczy, a z drugiej ma w sobie nuty palone, dymione, wędzone, torfowe - idące w kierunku gęstego (aż syropowego) ciemnego piwa. Z biegiem czasem na wierzch wypływa tropikalne skojarzenie z guanabaną podaną na ciepło z kakaową śmietanką. Moja potrzeba dobrej mlecznej czekolady została ponownie przewspaniale zaspokojona.
 
 
Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, sól, wanilia.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 507 kcal.
BTW: 8,9/42/41.

czwartek, 6 lutego 2025

Beskid Indonezja Borneo Berau mleczna 50%


W najbliższym czasie w moim czekoladowym świecie będą pojawiać się w zasadzie jedynie Beskid Chocolate - po zamknięciu Sekretów Czekolady musiałabym zacząć sama zamawiać tabliczki z zagranicy, ale obecnie kompletnie nie mam do tego głowy. Dziś mam dla Was mleczną wersję czekolady z indonezyjskiego kakao Borneo Berau - ciemną już poznaliśmy. Przy obu tych propozycjach widnieje zapis na opakowaniu, iż owe kakao charakteryzuje się "nutami liczi i zielonej herbaty z przyjemnym cynamonowym finiszem" - przy ciemnej nie miałam zupełnie takich skojarzeń, natomiast tu przy mlecznej - jak najbardziej.

To ogromne gęsta i przyjemnie lepka czekolada. Nim wybrzmieją wspomniane wyżej akcenty, mocno odczuwalna jest słoność koziego mleka oraz karmelu, potem pojawia się wrażenie lekko wędzonego sera podanego z konfiturą żurawinową. Bardziej tropikalne klimaty owocowe wraz z posmakiem zielonej herbaty z cynamonem z przyjemną łagodnością pojawią się na końcu, gdy mocniejsze smaki zdążą się poukładać. Och, potrzebowałam takiej dobrej mlecznej czekolady!

 
  
Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 544 kcal.
BTW: 10/43/40.

niedziela, 2 lutego 2025

Zotter Kirsch auf Nusswaffel mleczna 50% nadziewana wiśniowym ganaszem i nugatem z orzechów laskowych z chrupiącymi wafelkami

 
To już koniec moich zapasów Zotter Handscooped - widać, że w tym sezonie Zotter postawił na chrupiące wafelki jako sztandarowy dodatek. Czasem ratowało to kompozycję, czasem stanowiło kolejną szaloną część bardzo złożonego składu, a dziś? W Kirsch auf Nusswaffel smacznie i kompleksowo byłoby również bez tych wafelków.
 
Mamy mleczną czekoladę o 50% zawartości kakao okrywającą wiśniowy ganasz i nugat z orzechów laskowych z chrupiącymi wafelkami, oddzielone od siebie cienką warstwą białej czekolady. Chrupkość wafli kontrastuje z gładkością pozostałych komponentów, ale dobrze radziłyby sobie również bez tego. Lekko kwaskowate wiśnie dobrze zgrywają się z orzechowością oraz aksamitną mleczną czekoladą. Pojawia się drobna iluzja żelkowo-galeretkowa, no i za sprawą wafli - ciasteczek owsianych z orzechami. Jak to z Handscooped bywa - czekolada zniknęła ekspresowo...
 
 
Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, chrupiące wafelki 11% (mąka pszenna, cukier, masło, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt słodu jęczmiennego w proszku, sól), orzechy laskowe 7%, pełne mleko w proszku, wiśnie 5%, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat wiśniowy 3%, syrop cukru inwertowanego, liofilizowane wiśnie 2%, syrop skrobiowy, olej z orzechów laskowych 1%, lecytyna sojowa, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna słonecznikowa, sól, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), wanilia, olej z gorzkich migdałów, kardamon, anyż, cynamon.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 513 kcal.
BTW: 7,1/32/48.