niedziela, 27 kwietnia 2025

Sopocka Manufaktura mleczna 48% Uganda


Mleczną 48% z ugandyjskich ziaren Semuliki Amelonado od Sopockiej Manufaktury znam już z wersji z migdałami, solą i karmelem. Tym razem sięgnęłam po wariant bez dodatków. Już po otwarciu opakowania dociera do nozdrzy cudowna ziołowość, którą tak bardzo uwielbiam w czekoladach Sopockiej Manufaktury. To duszna łąka tuż po burzy... Niby swojsko, ale te aromat przenosi też gdzieś bardzo daleko...

Smak to przede wszystkim aksamitny ser twarogowy z ziołami, polany karmelem - taki szał! Można się w tym całkowicie zatopić - jest to nieoczywiste, ale tak bardzo pasujące tutaj. Z czasem wyłaniają się egzotyczne owoce - trudno mi je nazwać. Jest trochę lucumy, trochę cascary i soku z kakaowca, a także orzechy nerkowca podsmażone w orientalnych przyprawach. I miękkość, rozkoszna miękkość. Dziękuję za te doznania!
 
 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier muscovado, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592,1 kcal.
BTW: 7,2/41,1/41,6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz