wtorek, 30 lipca 2024

La Naya Colombia Sierra Nevada ciemna 70%


 
Litewska La Naya swoją ciemną siedemdziesiątkę z kolumbijskich ziaren z regionu Sierra Nevada de Santa Marta nazwała emocją Zenitude, czyli stanem relaksu i pogodnego spokoju. Manufaktura jak zwykle zaszalała z wybujałym opisem, ale przecież właśnie takie jest wybrzeże Kolumbii - łączące w sobie mnóstwo skrajnych ekosystemów, przeogromnie bogate. Plantacje, z których pochodzi zastosowane tu kakao, są nie większe niż 2,5 hektara, a kakaowce rosną tam wraz z wieloma innymi gatunkami roślin. Tabliczkę kupiłam jeszcze w sklepie Sekretów Czekolady.

 
Czekolada pachnie orzechami, a właściwie bardziej ich skorupkami - to dziki, leśny zapach. W ustach rozpuszcza się gęsto, pozostawiając po sobie osiadający film na długo. Pierwsze smakowe skojarzenie tiramisu, kawowa pianka, kawowa śmietanka. Potem powracają orzechy - właśnie w formie ich skorupek, orzechowego pyłku, a także kremu waniliowo-orzechowego. Spójnie podąża to w stronę kawy zbożowej oraz suchej leśnej ściółki. Producent wspomina o grzybach i wiśniach, ale ja nie zauważyłam takich akcentów. Specyficzna kwaśność miesza się z subtelną słodyczą, przenosi gdzieś głęboko do tajemniczego lasu.

 
Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 555 kcal.
BTW: 7/41/34.

środa, 24 lipca 2024

U Dziwisza ciemna 80% Sao Tome

 
W upalną lipcową niedzielę sięgnęłam do zapasów z Beskidzkiego Festiwalu Czekolady, by wypróbować 80% single origin z manufaktury u Dziwisza w Kazimierzu Dolnym - wykonaną z ziaren pochodzących z Wyspy Świętego Tomasza. 50-gramowa tabliczka zaskakująco pachnie granatem z chili, wróżąc coś oryginalnie pysznego.

Mamy tu aż 80% kakao, więc czekolada jest mocarna w swej strukturze, lepko gęsta. Pierwszym wrażeniem smakowym jest również granat - a dokładniej sok z niego, może wymieszany z sokiem wiśniowym, a na pewno odważnie doprawiony pieprzem. Potem bukiet balansuje się w stronę grejpfruta i kwaskowatego jabłka, by skręcić w bardziej taninową stronę. Z jednej strony jest to goryczka mocnego naparu ziołowego, a z drugiej - wina z aronii oraz jarzębiny. Na myśl przychodzi mi następnie masło skropione cytryną, by dalej serwować coraz więcej limonki. Bardzo zmienna jest ta czekolada, pięknie płynie - a przy tym jest całkiem lekka smakowo jak na tak wysoką zawartość kakao.


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto:  50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 515 kcal.
BTW: 7,4/38/31.


niedziela, 21 lipca 2024

Zotter Haiti ciemna 72%

 
 
Byłam przekonana, że już wcześniej próbowałam jakiejś czekolady od Zottera wykonanej z kakao z Haiti, ale przegląd archiwum mojego bloga wyprowadził mnie z błędu. Jeszcze jesienią zeszłego roku kupiłam Zotter Labooko Haiti 72% Dark Chocolate od Zotter Polska. Ziarna pochodzące z Kooperatywy Pisa, prażono delikatnie metodą fine mist, a konszowano przez 8 godzin. Opakowanie tabliczki, jak to u zotterowskich single-origin bywa, obfituje w kwiecisty opis nut smakowych, ale nie czytałam go przed degustacją, by niczym się nie sugerować.

Czy ciemna 72% czekolada to dobry wybór na upalne lato? Zapewne nie każda, ale nasza Haitanka jest na tę okazję doskonała! Cechuje się chłodnym zapachem sugerującym pyszny wieloowocowy sorbet. Jest bardzo krucha i delikatna, miękka i soczysta - w sposób charakterystyczny dla Zottera. Gęsta, ale też bardzo rześka i uroczo słodka. Przywodzi na myśl dobrze zmrożone lody truskawkowo-miętowe, ponadto same truskawki, dojrzałe brzoskwinie i morele, a wszystko to otulone kremem z orzechów laskowych i nerkowca. Łączy w sobie wrażenie orzeźwiającego koktajlu na bazie wody mineralnej i świeżych ziół oraz przytulną mleczność. Poczułam się czekoladowo rozpieszczona. 


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 72%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 584 kcal.
BTW: 8,8/43/34.

wtorek, 16 lipca 2024

Beskid Peru Echarati ciemna 70%


 
Czwarta i ostatnia tabliczka z wyjątkowej peruwiańskiej serii od Beskid Chocolate zabiera nas do dystryktu Echarati, leżącego nad rzeką Urubamba w regionie Cusco (prowincja La Conveción). Jak się okazuje, to najbardziej dystyngowana propozycja z całej kolekcji. W zapachu kojarzy się przede wszystkim z suszonymi śliwkami w czekoladzie, zaś w smaku...

Najpierw jest goryczkowa, chmielowa, cytrusowa - wypisz wymaluj piwo w stylu india pale ale. Tak, aromatyczne chmiele i czekoladowy słód przeplatają się z kwaskowatością limonki i cytryny. Potem wracamy do owej suszonej śliwki w wytrawnej czekoladzie. Konsystencja jest gęsta, mocna, osiadająca, ale też niosąca świeżość, bez przesadnej ciężkości. Wszystko kojarzy się z jakimiś wykwintnymi koktajlami popijanymi pośród rajskiego luksusu. Bardzo proszę Beskid Chocolate o więcej jakich cudów, jak cała kolekcja!
 
 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.

niedziela, 14 lipca 2024

Sopocka Manufaktura ciemna 70% Ekwador z ananasem, jagodami goji i karmelową czekoladą

 
Za sprawą Sopockiej Manufaktury przenosimy się do Ekwadoru, by skosztować 70% ciemnej czekolady z soczystym plastrem suszonego ananasa, jagodami goji i polewą z karmelowej czekolady. Użyte tu ziarna Nacional Arriba pochodzą z farmy Hacienda Limon. W potwornie upalne niedzielne przedpołudnie jarałam się soczystym bogactwem, jakie niechybnie miała mi przynieść ta degustacja.

Przepiękny okrąg pachnie jak domowa, mocno przyprawiona pizzerinka - bardzo ziołowo i pikantnie. W smaku i strukturze zaś faktycznie zanurzam się w nieprzebranej soczystości - płynącej zarówno od czekolady, jak i owoców. Wszystko jest wyśmienite! Czekolada jest zarówno ziołowa, jak i owocowo egzotyczna. Suszone owoce są wybitnie żywe, w połączeniu z walorami czekolady wydają się wręcz świeże, pełne soku. Wszystko jest tu gęste, rześko i słodko syropowe, tropikalne, duszne i mokre jak dżungla. UWIELBIAM!

 
Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, ananas suszony, jagody goji.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 90 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 469,5 kcal.
BTW: 7/30,4/40,3.

piątek, 12 lipca 2024

Beskid Peru Maranon ciemna 70%

 
W podróży z Beskid Chocolate po Peru przenosimy się w dolinę rzeki Maranon. Mam dziś dla Was kolejne cudo o 70% zawartości peruwiańskiego kakao, stworzone w limitowanej ilości przed zeszłorocznym Beskidzkim Festiwalem Czekolady. Nasza Maranon pachnie wiśniami i truskawkami zanurzonymi w czekoladowym sosie, gęstym i soczystym.

W smaku, właśnie pośród obłędnej gęstości i soczystości, wbrew pozorom nie dominują czerwone owoce, lecz brzoskwinie. Dorodne od słońca, słodko nabrzmiałe. Przenoszą mnie wspomnieniami do Armenii. Dalej, owszem, pojawiają się wiśnie i truskawki, ale brzoskwinia zaczyna przemieniać się w nieprawdopodobną marakuję. Za sprawą tej iluzji smaku, faktycznie jestem znów w Peru. W Ekwadorze i w Kolumbii. A wszystko to łączy się też ze smakami mojego letniego ogrodu... Jest to kompozycja wzruszająca, mająca w sobie coś niebywale przytulnego i słonecznego. Jeszcze lżejsza od Sisa i Paytiti, a w tej owocowej lekkości przepiękna.

 
 Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.

środa, 10 lipca 2024

Domori Peperoncino ciemna 60% z chili

 
Tydzień po degustacji Ajala Chili postanowiłam sięgnąć po inną tabliczkę z Sekretów Czekolady wzbogaconą o dodatek pikantnych papryczek. Dziś przed Wami chili w interpretacji włoskiego Domori - Peperoncino Short Process, czyli ciemna czekolada o 60% zawartości kakao, z 0,25% dodatkiem chili (zmielonego na pył i równo wmieszanego w czekoladową masę). Niestety, jak w przypadki duetu mlecznych Short Process, też nie znamy pochodzenia ziaren kakao, więc zakładam, że to blend.

Tabliczka pachnie słodkimi truskawkami, zupełnie nie zdradzając papryczkowej zawartości. Okazuje się bardzo słodka (60% kakao to nie dużo), deserowa, niczym gęste i mokre brownie z... maleńką ilością chili. Tak, chili jest tu bardzo subtelne, leciuteńko pieszczące w tle, nienarastające. Myślę, że ten poziom pikantności jest do zaakceptowania przez wszystkich, zaś dla prawdziwych fanów chili będzie tu zdecydowanie zbyt łagodnie. Podczas degustacji miałam też skojarzenie z meksykańskim mole poblano.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, chili 0,25%, lecytyna sojowa.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 566 kcal.
BTW: 7/38/46.

poniedziałek, 8 lipca 2024

Beskid Peru Paytiti ciemna 70%

 
Kontynuując eksplorowanie wyjątkowej peruwiańskiej kolekcji od Beskid Chocolate, tym razem mamy do czynienia z ziarnami Paytiti Chuncho, z regionu Cuzco. W zapachu zapowiada się ona równie spektakularnie, jak Sisa - przeważa intrygujące połączenie wiśni i... grzybów. Jest to zarówno wiercący, jak i soczysty aromat.

W konsystencji mamy świetnie pobudzające połączenie gładkości i szorstkości, takiej organicznej miąższystości. Prym wiodą lody jogurtowo-truskawkowe; można wyczuć miętę, stewię, wanilię - generalnie schłodzony i rześki deser. Kompozycja skręca momentami w kompletnie inną stronę, tę bardziej identyfikowalną w zapachu - soczysty stek z sosem grzybowym, wiśniami, żurawiną, sosem balsamicznym. Ostatecznie znajduje balans w przestudzonej czarnej herbacie z czerwonymi owocami, miętą i pieprzem, z kostką lodu. Paytiti jest lżejsza niż Sisa, lecz również niesamowita w swym bogactwie. Cudowna czekolada.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.

sobota, 6 lipca 2024

Ajala Chili ciemna 70% Nikaragua i Dominikana z chili

 
W wiekiem (no cóż!) przechodzi mi tolerancja na wielce pikantne pokarmy, więc odkładałam degustację czekolady z chili od czeskiej manufaktury Ajala. To tabliczka o 70% zawartości kakao - blendu ziaren z Nikaragui i Dominikany. Zakupiłam ją jeszcze poprzez sklep Sekretów Czekolady.

45-gramowa tafla posypana jest drobinkami suszonego chili. Cechuje się pieprznym aromatem, przypominającym nieco pieczone chipsy z sosem vinegret. W ustach czekolada ma dość suchą strukturę, co jednak ciekawie łączy się z soczystymi nutami smakowymi. Jej słodycz jest znaczna, budyniowo-błotkowa, z akcentami dojrzałych truskawek i wiśni. Smaczne, lekko ziołowe i naturalne chili stopniowo się rozpościera - z początku balansowane przez słodycz, która z czasem ugina się pod pikantnością. Dla fanów ostrych klimatów jak najbardziej do polecenia, dla mnie Ajala Chili była mniej atrakcyjna niż odebrałabym ją choć parę lat temu.

 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, chili.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592 kcal.
BTW: 8,7/41,2/46,5.

czwartek, 4 lipca 2024

Beskid Peru Sisa ciemna 70%

 
Na zeszłorocznym Beskidzkim Festiwalu Czekolady zakupiłam cztery ciemne tabliczki Beskid Chocolate z różnych peruwiańskich ziaren, stworzone przez manufakturę w limitowanej i trochę eksperymentalnej kolekcji. Już tam na miejscu, w Węgierskiej Górce, miałam możliwość ich spróbować - wywarły na mnie olbrzymie wrażenie. Wręcz nieprzyzwoicie odkładałam ich wypróbowanie w domu, żeby jak najdłużej nacieszyć się faktem, iż je mam; czekając na moment najwyższego spokoju do ich degustacji. W końcu nadszedł ten czas - w pierwszej kolejności sięgnęłam po Peru Sisa 70%.

Ziarna Sisa pochodzą z północnego Peru, z dystryktu San Martin w prowincji El Dorado. Są mieszanką lokalnych odmian z Criollo i Trinitario. Niewielka tabliczka z klasycznym podziałem na kostki na specyficzny czerwonawy odcień. Pachnie porzeczkami i tytoniem.

 
 W ustach okazuje się niezwykle gęsta i intensywna. Nuty, które przez nią wybrzmiewają, mają potężny kaliber. Dojrzałe czerwone porzeczki i syrop żurawinowy przeplatają się z tytoniem, ziemią, skórą i tabaką. Roztacza się plejada trunków: od czerwonego wytrawnego wina, przez wędzone piwo po tequilę z limonką. Drzemie w niej ogromna, tajemnicza moc - bardzo konkretna, a jednocześnie z mnóstwem niedopowiedzeń, z zewsząd czyhających niespodzianek. Bezapelacyjnie, z tych peruwiańskich czekoladek Beskid mógłby stworzyć linię premium...
 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.

wtorek, 2 lipca 2024

Pacari Maca + Coconut Sugar ciemna surowa 70% Ekwador z macą i cukrem kokosowym

 
 
Na ten moment to moja ostatnia tabliczka od ekwadorskiego Pacari, jaką miałam w swych zapasach. Kupiłam ją jeszcze za pośrednictwem Sekretów Czekolady. Maca + Coconut Sugar jest jednym z wariantów w serii surowych czekolad Raw Organic Chocolate od Pacari. Cenny dla zdrowia korzeń maca został sproszkowany i użyty tutaj w ilości 1%, zaś jako słodzik mamy cukier kokosowy. Zawartość miazgi i tłuszczu kakaowego to łącznie 70%.

Czekolada okazuje się zaskakująco słodka. Przypomina skrystalizowany miód, kwiatowy nektar, rozpadające się w swej dojrzałości gruszki i morele. Z czasem pojawia się jakaś roślinna, a zarazem morska nuta, która przywodzi na myśl algi. Później pojawia się też wrażenie słoności, jakby chcące załagodzić bardzo intensywną i wręcz dziwaczną słodycz. Wraz z konsystencją, przychodzi też iluzja przesłodzonej, częściowo surowej masy piernikowej. Maca + Coconut Sugar funduje oryginalne wrażenia i jest przy tym po równi wciągająca oraz zastanawiająca.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, maca w proszku, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 8,8/21/46.