sobota, 6 lipca 2024

Ajala Chili ciemna 70% Nikaragua i Dominikana z chili

 
W wiekiem (no cóż!) przechodzi mi tolerancja na wielce pikantne pokarmy, więc odkładałam degustację czekolady z chili od czeskiej manufaktury Ajala. To tabliczka o 70% zawartości kakao - blendu ziaren z Nikaragui i Dominikany. Zakupiłam ją jeszcze poprzez sklep Sekretów Czekolady.

45-gramowa tafla posypana jest drobinkami suszonego chili. Cechuje się pieprznym aromatem, przypominającym nieco pieczone chipsy z sosem vinegret. W ustach czekolada ma dość suchą strukturę, co jednak ciekawie łączy się z soczystymi nutami smakowymi. Jej słodycz jest znaczna, budyniowo-błotkowa, z akcentami dojrzałych truskawek i wiśni. Smaczne, lekko ziołowe i naturalne chili stopniowo się rozpościera - z początku balansowane przez słodycz, która z czasem ugina się pod pikantnością. Dla fanów ostrych klimatów jak najbardziej do polecenia, dla mnie Ajala Chili była mniej atrakcyjna niż odebrałabym ją choć parę lat temu.

 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, chili.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 592 kcal.
BTW: 8,7/41,2/46,5.

czwartek, 4 lipca 2024

Beskid Peru Sisa ciemna 70%

 
Na zeszłorocznym Beskidzkim Festiwalu Czekolady zakupiłam cztery ciemne tabliczki Beskid Chocolate z różnych peruwiańskich ziaren, stworzone przez manufakturę w limitowanej i trochę eksperymentalnej kolekcji. Już tam na miejscu, w Węgierskiej Górce, miałam możliwość ich spróbować - wywarły na mnie olbrzymie wrażenie. Wręcz nieprzyzwoicie odkładałam ich wypróbowanie w domu, żeby jak najdłużej nacieszyć się faktem, iż je mam; czekając na moment najwyższego spokoju do ich degustacji. W końcu nadszedł ten czas - w pierwszej kolejności sięgnęłam po Peru Sisa 70%.

Ziarna Sisa pochodzą z północnego Peru, z dystryktu San Martin w prowincji El Dorado. Są mieszanką lokalnych odmian z Criollo i Trinitario. Niewielka tabliczka z klasycznym podziałem na kostki na specyficzny czerwonawy odcień. Pachnie porzeczkami i tytoniem.

 
 W ustach okazuje się niezwykle gęsta i intensywna. Nuty, które przez nią wybrzmiewają, mają potężny kaliber. Dojrzałe czerwone porzeczki i syrop żurawinowy przeplatają się z tytoniem, ziemią, skórą i tabaką. Roztacza się plejada trunków: od czerwonego wytrawnego wina, przez wędzone piwo po tequilę z limonką. Drzemie w niej ogromna, tajemnicza moc - bardzo konkretna, a jednocześnie z mnóstwem niedopowiedzeń, z zewsząd czyhających niespodzianek. Bezapelacyjnie, z tych peruwiańskich czekoladek Beskid mógłby stworzyć linię premium...
 
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.

wtorek, 2 lipca 2024

Pacari Maca + Coconut Sugar ciemna surowa 70% Ekwador z macą i cukrem kokosowym

 
 
Na ten moment to moja ostatnia tabliczka od ekwadorskiego Pacari, jaką miałam w swych zapasach. Kupiłam ją jeszcze za pośrednictwem Sekretów Czekolady. Maca + Coconut Sugar jest jednym z wariantów w serii surowych czekolad Raw Organic Chocolate od Pacari. Cenny dla zdrowia korzeń maca został sproszkowany i użyty tutaj w ilości 1%, zaś jako słodzik mamy cukier kokosowy. Zawartość miazgi i tłuszczu kakaowego to łącznie 70%.

Czekolada okazuje się zaskakująco słodka. Przypomina skrystalizowany miód, kwiatowy nektar, rozpadające się w swej dojrzałości gruszki i morele. Z czasem pojawia się jakaś roślinna, a zarazem morska nuta, która przywodzi na myśl algi. Później pojawia się też wrażenie słoności, jakby chcące załagodzić bardzo intensywną i wręcz dziwaczną słodycz. Wraz z konsystencją, przychodzi też iluzja przesłodzonej, częściowo surowej masy piernikowej. Maca + Coconut Sugar funduje oryginalne wrażenia i jest przy tym po równi wciągająca oraz zastanawiająca.

 
Skład: miazga kakaowa, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, maca w proszku, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 8,8/21/46.