Wariacje na temat kawy w wykonaniu fińskiej manufaktury Goodio znam już z ich Cafe Ubuntu. Teraz, dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, mogę poznać również ich tabliczkę nazwaną po prostu Coffee, choć prócz 56% kakao (rozdrabnianego w kamiennych młynkach) i cukru kokosowego znajdziemy tam również wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. W zapachu to właśnie one pojawiają się na pierwszym planie; kawa dopiero odważniej rozpościera się w sferze smaku.
Czekolada nie jest idealnie aksamitna, lecz w przypadku Goodio ma to swój specyficzny urok. Raczymy się słodką szorstkością, jakby lada moment miało się pojawić coś skarmelizowanego. Otaczają nas lekkie smaki: roztopione lody kawowo-kokosowe, w zasadzie już wypijane z dna pucharka. Mamy też niezbyt mocne latte na mleku kokosowo-nerkowcowym, pite na słonecznym tarasie w upalny dzień. Podobnie jak w Cafe Ubuntu, próbują przebić się sugestie jakiegoś tropikalnego drinka na bazie rumu i likieru kawowego, jednak w Coffee jest to o wiele łagodniejsze. To bardzo przyjemna, kołysząca czekolada.
Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, ziarna kawy.
Masa kakaowa min. 56%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 534 kcal.
BTW: 7,4/40,5/39,2.