Dziś przedstawiam Wam dietetyczną gratkę: surową czekoladę o wysokiej, 85% zawartości ekwadorskiego kakao, słodzoną cukrem kokosowym o niskim indeksie glikemicznym. Dobrze, kiedy podbicie i tak niekwestionowanych prozdrowotnych walorów Prawdziwej Czekolady wykonane jest przez specjalistę takiego, jak Pacari. Wiem wtedy, że będzie to po prostu kolejna dobrze zrobiona i pyszna czekolada. 85% Cacao + Coconut Sugar kupiłam w przewspaniałym sklepie Sekretów Czekolady.
Podstawowy smak i zapach to przede wszystkim delikatna, lecz gęsta miodowość. To wrażenie na pewno podbijane jest przez cukier kokosowy, aczkolwiek wydaje mi się, iż jest na tyle charakterystyczne dla Pacari, iż rozpoznałabym tę markę w ciemno po samej strukturze i "tym czymś". Miesza w sobie esencjonalne smaki suszonych jabłek, maślanej kruszonki, subtelnie słodkich truskawek podanych w lekkim ryżowym puddingu. Pomyślałam również o śmietankowej kawie z odrobiną anyżu, być może zrobionej na mleczku kokosowym. Jak widać, to w gruncie rzeczy pełna łagodności i harmonii czekolada - nie dziwi fakt zdobycia przez nią złota na International Chocolate Awards w 2018 roku.
Masa kakaowa min. 85%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 576 kcal.
BTW: 11/44/26.