wtorek, 9 listopada 2021

The Swedish Cacao Company Cardamom ciemna 71% Dominikana z kardamonem


Dominikańskie ziarna od Öko-Caribe w interpretacji The Swedish Cacao Company poznałam już dwa razy: w wariantach z lukrecją i z kokosem, lecz w obu połączeniach zawartość kakao oscylowała w okolicach 55%. Tym razem, również dzięki sklepowi Sekretów Czekolady, mogłam uraczyć się 71% poziomem masy kakaowej, ale nadal nie w formie czystej. Wyjątkowym dodatkiem w dziś opisywanej czekoladzie został bowiem kardamon.


The Swedish Cacao Company Cardamom przepięknie pachnie kardamonem, w sposób niebywale głęboki i przyciągający. Kakao jakoś magicznie uładziło ową mocą woń, czyniąc ją bezgranicznie przystępną.

W smaku czekolada jest obłędnie kardamonowa, a przy tym... łagodna, wręcz budząc skojarzenia z mlecznością. Jest niesamowicie świeża i nie ma w niej nic z duszności, co aż dziwi przy kardamonie i czyni kakao lekkim. W ustach gęsta i aksamitna, jeśli chodzi o nuty płynące z ziaren, oferuje przede wszystkim niezbyt dojrzałe mandarynki oraz ich pestki. 

Tą mocno kardamonową czekoladę odebrałam jako o wiele bardziej jasną i radosną od Georgia Ramon Kardamom (również z kakao Öko-Caribe!), Antidote Coffee Crunch + Cardamom czy Kuná Cardamom-Salt. Zdecydowanie, mogę ją nazwać jedną z ciekawszych i pyszniejszych tabliczek z ową przyprawą.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, kardamon.
Masa kakaowa min. 71%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 550 kcal.
BTW: 7,9/39/35.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz