Redcurrants to jeden z nowszych Zotter Handscooped, którego byłam bardzo ciekawa. Czerwone porzeczki są jednym z moich lubionych letnich owoców, a wzięte na warsztat przez Zottera dają przecudowne efekty. Kupiona na biokredens.pl Redcurrants miała być prawdziwym hołdem dla czerwonych porzeczek - kuwertura z ciemnej czekolady o 70% zawartości okala bowiem dwie warstwy porzeczkowego ganaszu na bazie migdałów i mleka. Ponadto, cieniutkie warstewki tejże czekolady oddzielają ganasz od soczystego środka - galaretki z czerwonych porzeczek.
Czekolada urzekająco pachniała przede wszystkim... czekoladą właśnie. Mocno wytrawną, wyrazistą, pełną orzechowo-ziemistej głębi, soczystą i dynamiczną. Porzeczki wypływały spod bogactwa samej czekolady, zakrawając nieco o wino. W przekroju tabliczka prezentowała się smakowicie, choć zdjęcie tego nie oddaje... Zawsze te warstwowe przeplatańce Zottera z wybornymi galaretkami wyglądają apetycznie i powodują ślinotok. Te galaretki są tak cudownie mięciutkie i naturalne... Kto nie próbował, ten nie wie!
Być może po doświadczeniu z Kir Royale, spodziewałam się tutaj dużej słodyczy. Dostałam zupełnie coś innego, co było miłe. Redcurrant to mocno wytrawna tabliczka. Po pierwsze, stanowi o tym sama ciemna czekolada, która pokazała pazur już w sferze zapachu. Jej płatki oddzielające ganasz od galaretki również wzmagają typowo kakaowe doznania.
Natomiast ganasz i galaretka to przede wszystkim typowo porzeczkowa kwaśność i cierpkość. Słodyczy zdaje się tu być tyle, ile w mocno dojrzałych owocach. Ganasz jest mięciutki i delikatny, przyjemnie porzeczkowy, złagodzony mlekiem i migdałami. Galaretka - jak to galaretka od Zottera - ociera się o geniusz w swej kategorii. Nigdy nie spotkałam się z tak dobrymi galaretkami w słodyczach - te zotterowskie są wyjątkowe. Autentyczna owocowość galaretki porażała swym urokiem.
Tabliczka doskonale wpasowała się jako jeden z element zmysłowego wieczoru z czerwonym winem i czarną kawą. Była poważna i wyważona, choć dzięki swej soczystości - zachowująca wystarczającą dynamikę, by nie stać się zbyt ciężką i nużącą.
Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, syrop ryżowy, koncentrat z czerwonych porzeczek, mleko, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, migdały, masło, słodka serwatka w proszku, koncentrat soku cytrynowego, pełny cukier trzcinowy, pektyna jabłkowa, lecytyna sojowa, sól, cynamon, płatki róż, proszek cytrynowy (cytryny, skrobia kukurydziana).
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 470 kcal.
BTW: 5,7/27/49.