Wypróbowałam już kilka czekolad z ziaren L'Esterre z Grenady w interpretacji genewskiej manufaktury Orfeve. Wszystkie je kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady. Dziś przyszedł czas na 80% z serii Noir De Noir - kakao zostało wyprażone w 112 stopniach Celsjusza przez 56 minut, zaś czekoladę konszowano 68 godzin. To piękne, jak różne doznania potrafi nam dostarczyć ten sam rodzaj ziarna w zależności od ujęcia go w tabliczce.
Ta pachnie świeżo zmieloną i wilgotną kawą. Na podniebieniu czuć wysoką zawartość kakao poprzez ściągającą tłustość - jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi. Czekolada pozwala rozsmakować się w łagodnie taninowym czerwonym winie, w dobrze dojrzałych orzechach laskowych, dobrze wysuszonych śliwkach i morelach. Dalej pojawia się akcent zielonego banana i niedojrzałych brzoskwiń - podobne nuty były obecne w 70% wariancie Noir De Noir - tutaj są znacznie poważniejsze w wyrazie. Spokojna i przyjemnie głęboka czekolada.
Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełny cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 602 kcal.
BTW: 10/47/24.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz