Dziś mam dla Was ciemną czekoladę 85% ze szkockiej manufaktury Chocolate Tree, wykonaną z ekwadorskiego kakao Nacional Arriba pochodzącego z plantacji w prowincji Esmeraldas. Kupiłam ją w sklepie Sekretów Czekolady. Tabliczki tej marki, z serii nieokienkowej, zawsze charakteryzują się różnorodnymi wzorami. Moje ekwadorskie cacuszko pachniało intensywnie z sugestią licznych kwaskowatych nut.
Pułap kakao jest wysoki - odczuwam go poprzez sucho-twardą konsystencję i powolne, acz bardzo gęste rozpuszczanie się. Dominującymi smakami są tytoń, grejpfrut oraz niedojrzała gruszka; dalej pojawia się nieco lukrecji. Z czasem czekolada robi się coraz bardziej ziemista, lecz w łagodny sposób. Przychodzą mi na myśl lekko ostudzone fusy z czarnej herbaty, podanej z mlekiem i przyprawami korzennymi. Całość jest charakterystyczna, acz zrównoważona w swej mocy.
Masa kakaowa min. 85%.
Masa netto: 40 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 496 kcal.
BTW: 10,5/42,3/42.