Będąc na Beskidzkim Festiwalu Czekolady organizowanym przez manufakturę Beskid w Węgierskiej Górce w październiku 2022, obkupiłam się w tabliczki stworzone właśnie na tą okazję - by móc uraczyć nimi zarówno siebie, jak i bliskich. Festiwalowa Waniliowo-Cynamonowa Bomba to mleczna czekolada o 50% zawartości madagaskarskiego kakao Ambanja Superior (recenzja wersji bez dodatków do przeczytania tutaj) uświetniona wanilią i cynamonem przywiezionymi wprost ze Sri Lanki. Dla mnie, fanki otulających przypraw - to bardzo kuszące zestawienie!
Czekolada wygląda żywo i soczyście; w przekroju dostrzegamy jej lekką szorstkość, jakby ogrom przypraw nie pozwalał osiągnąć stanu aksamitu. Pachnie tak przyprawowo, że niemal lekowo; jesteśmy postawieni przed wrażeniem, że każda odrobinka wanilii i cynamonu więcej prowadziłaby już do przesady.
Wszystko jest w tej czekoladzie bardzo mocne. Baza jest szorstkawa i wilgotna, o głęboko mlecznym wydźwięku z iluzją subtelnej wędzonki, z mnóstwem owocowych nut. Tak, jakby maliny, truskawki i miękkie jabłka zapiec pod cynamonowo-waniliową, maślaną kruszonką. Pomyślałam również o truskawkowo-jogurtowych lodach z wanilą i cynamonem; aż czuć w tym wszystkim przyprawowy pyłek. Jest słodko, otulająco i relaksująco, a przy tym kompozycja ma w sobie sporo majestatu. Uwielbiam taki wydźwięk wyjątkowo błogich czekolad, które zdają się być słodkością hedonistycznie dedykowaną dla dorosłych. Będę rzewnie wspominać te pyszności.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 60 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz