Daaawno temu próbowałam zupełnie innej ciemnej czekolady Zottera z kolumbijskiego kakao (75% z nomen omen departamentu Choco). Teraz w ofercie ta austriacka manufaktura ma osiemdziesiątkę z ziaren z zarządzanej przez kobiety kooperatywy Cooagronevada zlokalizowanej w górach Sierra Nevada De Santa Marta. Kakao zostało uprażone metodą FMR, konszowane przez 12 godzin - prócz 80% kakao w składzie stoją 10% surowego cukru trzcinowego i 10% cukru muscovado.
Czekolada pachnie świeżym drewnem i wiśniami w czekoladzie. W smaku pojawia się również dużo wiśni oraz głębokiego, czerwonego wina półwytrawnego. Ogólny wydźwięk jest goryczkowo-drzewny, budzący skojarzenia z mocno paloną kawą podaną z równie mocno palonym karmelem oraz szczyptą aromatycznego cynamonu. Typowa dla Zottera soczystość czekolady urokliwie łączy się z wyrazistymi akcentami, dając również wrażenie dobrze wypieczonej drożdżówki z lukrem. Niby mrocznie, ale też rześko. Nie mogę się doczekać już dostępnych nowości od Zottera!
Skład: miazga kakaowa, pełny cukier trzcinowy, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 80%.
Masa netto: 70 g (2x 35 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 10/47/27.